Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Funderar så mycket kring ADHD i dessa dagar. Vad beror det på, hur påverkar kosten, vilka mediciner fungerar, hur påverkar livsstilen och maten?
Jag träffar väldigt många klienter med ADHD. En del med diagnoser, andra utan.
Fler och fler pusselbitar faller på plats och jag ser allt tydligare kopplingar till hur vi äter och lever och hur det påverkar hur vi mår.
Så klart, egentligen.
Men nu har jag tagit ett steg längre och kommer nu även arbeta i team med läkare och en mycket duktig och erfaren ADHD-rådgivare för att kunna erbjuda den bästa hjälpen för dig eller din anhörig som mår dåligt och ännu inte fått rätt hjälp.
Hör av dig på cathrine@schuck.se så berättar jag mer.
Cathrine

måndag 9 juli, kl 06:45, i sängen, med kaffe på lilla brickan

Det du ser på bilden bredvid är något av det godaste jag ätit på länge.
Alltför gott, tyvärr.


Jag ska försöka förklara detta så kärleksfullt som det går så du inte tror att jag är arg på min nya lilla Bregottmage eller förbannad på min hjärna som triggar på konstiga saker.
Det blir inte bättre av att kalla sig själv för fula saker. Det enda som händer är att självkänslan får sig en törn och det blir det ju inte bättre av. 
Nä, det blir faktiskt bättre om jag stillsamt, pedagogiskt och med mycket kärlek försöker förklara för min hjärna varför vi inte ska ha några Bregottpaket i vår kyl. Ever.

Jag har ju som ni vet inte ätit så mycket fett det senaste åren, och mår väldigt bra av det.  
Men när det kommer en ny variant av en produkt som man faktiskt gillar ( för att inte tala om den med flingsalt, den äääälskar jag. Lite för mycket, tyvärr) så vill man ju gärna testa och smaka. 
Jesus, så god den är. Jag menar, riktigt riktigt god. Som smör med kolasmak ungefär.
Och vem gillar inte det...
Det blev en klick lite nu och lite då. Lite för mycket både nu och då.
På mindre än en vecka hade jag petat i mig ett halvt paket, innan jag insåg att jag och Bregotten måste tyvärr gå skilda vägar. 
Vad är det man säger vid ett uppbrott? " Det är inte dig det är fel på, det är jag som inte är redo för en relation" Något åt det hållet i alla fall..

Bregotten i soporna och jag tillbaka på "the straight and narrow", åter till den mat som min kropp mår bra av och min hjärna kan hantera utan att trigga igång på.
En bra och nyttig läxa för mig. 

Glad som en lärka är det nu dags att hoppa i träningskläderna och möta dagens första klient och sommarens roligaste projekt, mitt Sommarkollo där jag går runt Djurgården och coachar i kost, hälsa, och vikt.
Och gärna berättar vad som kan hända om man väljer fel sorts matkompisar, trots att ens hjärna gör små glada volter av det. 
Och den lilla Bregottmagen är snart ett minne blott. 

Vill du också hänga med på Sommarkollo? Hör av dig!






 

torsdag em, kl 15.25, med en burk kimchi vid köksbordet..

På bilden, min favvosallad med syrade bönor, ägg, surkål, kimchi, avokado, böor och champinjoner.

Man måste våga bryta sina mönster, som att bara blogga på morgonen, i sängen tex...
Så, Wild and Crazy tänkte jag nu skriva ett par rader om min älskade surkål och vad jag använder den i och med, och till vad.

Varför skriver jag om surkål nu?
Jo, jag fick frågan på min FB grupp "8/800 med Schück och Mosley" om varför surkål och den syrade koreanska kålen kimchi är så himla nyttig. Och god.

Traditionen att syra grönsaker är väldigt gammal och gjordes från början först och främst för att bevara och konservera grönsakerna. Men när man syrar något så bildas även olika bakteriekulturer som i sin tur har visat sig vara rena underverket för vårt immunförsvar.
Syrade grönsaker är särklit bra om du har en inflammation i kroppen. Det är då som immunförsvaret behöver all hjälp det kan få. Genom att äta några matskedar surkål till varje måltid förser du tarmarna med nyttiga bakterier som t ex laktobaciullus planetarium. Denna bakterie främjar T-cellerna i kroppen som behövs vid alla läkningsprocesser. Dessutom behövs denna typ av bakterier för att utmana immunförsvaret så att det blir mer tåligt vid inflammationer och andra attacker. Man kan se det som en sparringpartner i boxning. Om immunförsvaret aldrig utmanas så blir det inte heller allert när det väl gäller.
Att göra sin egen surkål är både lätt och komplicerat. Lätt på så vis att det endast är två ingredienser som du sätter ihop. Komplicerat för att det kräver lite pyssel och du måste också vänta in laktobaciullus planetarium i tre veckor. Det vill säga du måste ha lite framförhållning om du vill börja äta surkål.
Detta kan du naturligtvis kringgå genom att köpa färdig surkål på burk. Det finns en hel del att välja bland, men se upp så att surkålen är opastöriserad bara. Om man har pastöriserat den så har man dödat av de viktiga bakterierna. Då blir det bara en ”sur kål ”som många gillar till t ex korv i Österrike och Tyskland. Men inte den magiska surkålen som vi är ute efter.

Jag avänder surkål och kimchi i allt, soppor, grytor, i sallader och som tillbehör. 
Är du känslig för syran så börja med att blanda ned en liten mängd i sallad. Jag gör gärna en sallad med färsk bladspenat, strimlade rädisor, skivade färska jordgubbar och vänder ned lite surkål, olivolja, salt och peppar. Superenkelt och väldigt gott. 

Så här gör du egen surkål
(
jag köper min färdig, för mig passar det bättre. min favoritsort är Syrat och Tistelvind, men ställen som Paradiset i Stockholm har många olika sorter).

Ingredienser
1 kg Vitkål
10 -15 gram Salt
1Hink eller bunke
5 stKonservburkar, ta gamla gurkburkar eller sillburkar t ex.


GÖR SÅ HÄR:
1)
Strimla vitkålen på valfritt sätt. Kör i matberedare, skär fint med kniv eller riv med rivjärn.
2)
Lägg i en hink eller en bunke och tillsätt saltet. Knåda sedan ur vätskan ur kålen med knytnävarna eller med en mortel/träpåk. Det ska bli en hel del vätska.
3)
Lägg upp kålen i glasburkar och tryck till igen så att alla bubblor försvinner. Vätskan ska täcka kålen när du är klar. Sätt på lock och skruva åt. 
4)
Nu ska surkålen bilda bakteriekultur och det gör den bäst i rumstemperatur. Ställ burkarna på tidningspapper för det kommer att pysa över lite.
5)
Efter tre veckor är surkålen färdig. Du kan äta den tidigare, men den bästa bakterien, laktobaciullus planetarium, bildas sent i syrningsprocessen.
6)
Ät en eller två matskedar surkål till varje måltid för att boosta immunförsvaret.

tisdag, kl 07:10, i sängen, med kaffe på lilla brickan.

Många skryter om sina bloggar, alla sina följare, sina överfyllda Instagram-konton eller smarta twitterkommentarer.
Jag är stolt över min FB grupp. Jag är sprickfärdig av stolthet över dess medlemmar. Jag dör av stolthet över deras omsorg, vänlighet, goda ton och stora kärlek. 
Gruppen heter 8/800 med Schück och Mosley.


ca 800 (!) personer som har en sak gemensamt, de vill ha fokus på sin hälsa och är intresserade av min metod 8/800 och den engelske läkaren Michael Mosley som inspirerat mig till denna metod.
Många i gruppen kör dessutom sina sk 8 veckor med 800 kcal och använder gruppen för att berätta om sina upp och nedgångar.
Igår var det en dam som menade att nu hade hon tappat sugen och att det kändes tungt. 
Genast så kom ett par andra i gruppen till hennes stöd och peppade. 
Utom en. Hon skrev istället "bryt ihop, och kom igen".
Den kommentaren berörde mig så starkt. 

Det är ju så livet fungerar. Vi bryter ihop, och vi kommer igen. Släpp taget, gör det där avsteget som din hjärna surrat runt kring. Det brukar hända efter ett par veckor in i metoden. Hjärnan vill prötsligt inte alls samma sak som vi hade bestämt. Plötsligt så hänger livet på om jag äter den där grejen som jag gått och funderat på så länge nu..
Ja, men gör det då! Stoppa i dig det där! Det är faktiskt ofta väldigt bra med något avsteg lite då och då för då känner man väldigt tydligt vad som händer i kroppen när man äter något man faktiskt inte mår så bra av.

Ett avsteg (jag kallar det för avsteg, inte misslyckande) mår man faktiskt riktigt bra av, så länge man kan skaka av sig den där sekunden av ångest över det man stoppade i munnen och istället lära sig något av situationen.
Vad hände? Var jag hungrig? Då borde jag ätit tidigare. Var jag inte mätt? Ät då ännu mera grönsaker, och se till att aldrig vara hungrig under dessa 8 veckor. Viktigt!
Sätt dig ned och skriv, beskriv det som hände, hur du kände och framför allt, vad skulle du råda dig själv till att göra nästa gång det händer? För det gör det. Jag lovar. 

Bryt ihop. Och gå vidare. 
Är det inte precis det vi gör i hela livet. I alla situationer. Det handlar kanske bara om att inte sitta kvar där nere i det där svarta brythålet för länge, utan precis som vi säger till våra barn, ställ dig upp igen, borsta av dig, klättar upp för stegen, ur hålet, och kom igen. Gå vidare. 
Och förlåt dig själv, för det är ju mänsligt att släppa taget för en sekund, tappa sugen, bryta ihop. Vi människor fungerar så.

Själv så håller jag precis på att klättra upp ur hålet igen. Det arbete och samarbete med Mia Lundin och HerCare jag hade räknat med och hoppats på gick ju om intet som jag skrev tidigare. Jag tappade verkligen styrfarten där ett tag och tyckte rejält synd om mig själv. 
Men ibland är det verkligen så tydligt vad som egentligen är menat, och så fort man stänger en dörr så öppnas en ny. Fortare än man tror faktiskt. 
Det handlar egentligen bara om modet att våga. Våga tappa taget, våga bryta ihop, våga stänga den där dörren.
För att något annat, nytt och bättre ska öppna sig. 

Vill du läsa om några som tappade sugen, ett par gånger till och med, men faktiskt körde ända in i kaklet och idag mår så himla bra med ny hälsa och ny vikt, läs om dem här. 

Vill du hänga med på FB gruppen, så är det bara att söka upp 8/800 med Schück och Mosley och be att få gå med, välkommen!!!


Själv så har jag sovmorgon idag. 
(imorgon är det 7.30 igen...)
Jag ska inte vara på Djursgårdsbron förrän kl 10.00 idag och möta dagens första klient i sommarens roligare hälsoprojekt, Sommarkollo!
Jag möter mina klienter utomhus just nu, vi går, pratar och tränar. Kommer iform, förblir i god form och njuter av sommaren och allt härligt som man möter - utomhus.
Vill du också hänga på? Kontakta mig här.



 

tisdag, kl 12:50, med en lunchsallad bredvid datorn. ( inte i sängen)

Det är mycket anti nu. Anti-ageing och anti-inflammatoriskt...
Egentligen så hänger de ju faktiskt ihop när man tänker efter.
Äter du anti-inflammatoriskt så bromsar du ju faktiskt upp föråldringsprocessen. 
Så, allt hänger ihop. Iaf i den bästa av världar.

Äter du mat som kroppen mår bra av, håller ned vikt, blodtryck, blodsocker och kolesterol så är möjligheten större till ett längre och friskare liv.
Så är det någonstans jag skulle börja leta efter ungdomens källa så är det i den anti inflammatoriska maten.
Det är mycket snack om anti-inflam mat just nu ( btw, måste hitta på ett bättre ord)  de duktiga Food Pharmacyflickorna snackar om det, kloke Stig Bengmark skriver om det och Maria Borelius har skrivit en otroligt bra bok om hela den anti inflammatoriska livet, inte bara om maten. Ett måste i bokväg!!!!

Tanken till dagens blogg, om än något sent på dagen, är den klient jag träffade i morse på min Hälsokollo/Sommarkollo. Vi pratade om orsaker till utebliven viktminskning och vi kom efter någon timme tillsammans fram till att det var dags att börja först och främst ha fokus på det som gjorde ont, ett knä där leden är inflammerad och därför är ju lusten att röra sig mycket mindre. Därför först och främst fokus på en anti inflammatorisk kost.  Sedan tar vi kalorier senare. 

Det jag märker hos mina klienter, är ju att efter bara ett par veckor på denna kost så mår ju alla så mycket bättre. Allt funkar bättre. Hela kroppen. Träffade en ny klient igår som bara gått hos mig i 2-3 veckor och det var redan nu en ny kvinna jag träffade. Bindväven var mjukare och gjorde inte ont längre, lederna var mycket mindre stela, magen plattare och fungerade perfekt, sömnen var bättre än på många år och hela hon var liksom 10 år yngre, redan...
Jag fattar fortfarande inte riktigt allt, men ser dessa resultat och blir lika överlycklig varenda gång!

Ok, here goes... 
 

Antiinflammatoriska livsmedel – och vilka du bör undvika

Bra antiinflammatoriska livsmedel

·Grönsaker, bladgrönsaker är toppen, liksom avokado och oliver, tänk ovanjordgrönsaker.
Sötpotatis, är undantaget
Sjögrönsaker, alger, tång, all sjömat är nyttig
Alla bär, samt någon frukt under säsong
Fisk, helst fet som lax, helst vildfångad, makrill, sill (inte inläggningar med socker).
 Skaldjur
Fågelkött
 Fermenterad mat, som surkål, ät färsk (inte burk) surkål eller kimchi varje dag!  
· Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, nypon
 Kallpressad olivolja, rapsolja, kokosolja, kokosmjölk.
·Te: grönt, rött och vitt.
 

Ät måttligt av dessa råvaror
De kallas för nattskatteväxter och anses ha inflammationsdrivande egenskaper. 

· Potatis, aubergine, paprika, tomater och chili.
· Ägg.
· Baljväxter, nötter och frön.

      

Undvik helt eller dra ner på följande livsmedel
· Allt som innehåller gluten: vete, havre, råg och korn.
· Annat korn, som ris.
· Mjölkprodukter.
· Rött kött.
· Socker och alternativ till socker.
· Torkad frukt.
· Transfetter, solrosolja, majsolja, vindruvskärnolja (omega-6-oljor).
· Färgämnen och smakförstärkare.
· Vinäger (jäst) ta citron i stället 
· Kaffe och svart te, där det går...
· Alkohol, uhum.. där det går...

Det var nog allt för idag!
kram!
Cathrine




 

Funderar så mycket kring ADHD i dessa dagar. Vad beror det på, hur påverkar kosten, vilka mediciner fungerar, hur påverkar livsstilen och maten?
Jag träffar väldigt många klienter med ADHD. En del med diagnoser, andra utan.
Fler och fler pusselbitar faller på plats och jag ser allt tydligare kopplingar till hur vi äter och lever och hur det påverkar hur vi mår.
Så klart, egentligen.
Men nu har jag tagit ett steg längre och kommer nu även arbeta i team med läkare och en mycket duktig och erfaren ADHD-rådgivare för att kunna erbjuda den bästa hjälpen för dig eller din anhörig som mår dåligt och ännu inte fått rätt hjälp.
Hör av dig på cathrine@schuck.se så berättar jag mer.
Cathrine

Läs hela inlägget »

måndag 9 juli, kl 06:45, i sängen, med kaffe på lilla brickan

Det du ser på bilden bredvid är något av det godaste jag ätit på länge.
Alltför gott, tyvärr.


Jag ska försöka förklara detta så kärleksfullt som det går så du inte tror att jag är arg på min nya lilla Bregottmage eller förbannad på min hjärna som triggar på konstiga saker.
Det blir inte bättre av att kalla sig själv för fula saker. Det enda som händer är att självkänslan får sig en törn och det blir det ju inte bättre av. 
Nä, det blir faktiskt bättre om jag stillsamt, pedagogiskt och med mycket kärlek försöker förklara för min hjärna varför vi inte ska ha några Bregottpaket i vår kyl. Ever.

Jag har ju som ni vet inte ätit så mycket fett det senaste åren, och mår väldigt bra av det.  
Men när det kommer en ny variant av en produkt som man faktiskt gillar ( för att inte tala om den med flingsalt, den äääälskar jag. Lite för mycket, tyvärr) så vill man ju gärna testa och smaka. 
Jesus, så god den är. Jag menar, riktigt riktigt god. Som smör med kolasmak ungefär.
Och vem gillar inte det...
Det blev en klick lite nu och lite då. Lite för mycket både nu och då.
På mindre än en vecka hade jag petat i mig ett halvt paket, innan jag insåg att jag och Bregotten måste tyvärr gå skilda vägar. 
Vad är det man säger vid ett uppbrott? " Det är inte dig det är fel på, det är jag som inte är redo för en relation" Något åt det hållet i alla fall..

Bregotten i soporna och jag tillbaka på "the straight and narrow", åter till den mat som min kropp mår bra av och min hjärna kan hantera utan att trigga igång på.
En bra och nyttig läxa för mig. 

Glad som en lärka är det nu dags att hoppa i träningskläderna och möta dagens första klient och sommarens roligaste projekt, mitt Sommarkollo där jag går runt Djurgården och coachar i kost, hälsa, och vikt.
Och gärna berättar vad som kan hända om man väljer fel sorts matkompisar, trots att ens hjärna gör små glada volter av det. 
Och den lilla Bregottmagen är snart ett minne blott. 

Vill du också hänga med på Sommarkollo? Hör av dig!






 

Läs hela inlägget »

torsdag em, kl 15.25, med en burk kimchi vid köksbordet..

På bilden, min favvosallad med syrade bönor, ägg, surkål, kimchi, avokado, böor och champinjoner.

Man måste våga bryta sina mönster, som att bara blogga på morgonen, i sängen tex...
Så, Wild and Crazy tänkte jag nu skriva ett par rader om min älskade surkål och vad jag använder den i och med, och till vad.

Varför skriver jag om surkål nu?
Jo, jag fick frågan på min FB grupp "8/800 med Schück och Mosley" om varför surkål och den syrade koreanska kålen kimchi är så himla nyttig. Och god.

Traditionen att syra grönsaker är väldigt gammal och gjordes från början först och främst för att bevara och konservera grönsakerna. Men när man syrar något så bildas även olika bakteriekulturer som i sin tur har visat sig vara rena underverket för vårt immunförsvar.
Syrade grönsaker är särklit bra om du har en inflammation i kroppen. Det är då som immunförsvaret behöver all hjälp det kan få. Genom att äta några matskedar surkål till varje måltid förser du tarmarna med nyttiga bakterier som t ex laktobaciullus planetarium. Denna bakterie främjar T-cellerna i kroppen som behövs vid alla läkningsprocesser. Dessutom behövs denna typ av bakterier för att utmana immunförsvaret så att det blir mer tåligt vid inflammationer och andra attacker. Man kan se det som en sparringpartner i boxning. Om immunförsvaret aldrig utmanas så blir det inte heller allert när det väl gäller.
Att göra sin egen surkål är både lätt och komplicerat. Lätt på så vis att det endast är två ingredienser som du sätter ihop. Komplicerat för att det kräver lite pyssel och du måste också vänta in laktobaciullus planetarium i tre veckor. Det vill säga du måste ha lite framförhållning om du vill börja äta surkål.
Detta kan du naturligtvis kringgå genom att köpa färdig surkål på burk. Det finns en hel del att välja bland, men se upp så att surkålen är opastöriserad bara. Om man har pastöriserat den så har man dödat av de viktiga bakterierna. Då blir det bara en ”sur kål ”som många gillar till t ex korv i Österrike och Tyskland. Men inte den magiska surkålen som vi är ute efter.

Jag avänder surkål och kimchi i allt, soppor, grytor, i sallader och som tillbehör. 
Är du känslig för syran så börja med att blanda ned en liten mängd i sallad. Jag gör gärna en sallad med färsk bladspenat, strimlade rädisor, skivade färska jordgubbar och vänder ned lite surkål, olivolja, salt och peppar. Superenkelt och väldigt gott. 

Så här gör du egen surkål
(
jag köper min färdig, för mig passar det bättre. min favoritsort är Syrat och Tistelvind, men ställen som Paradiset i Stockholm har många olika sorter).

Ingredienser
1 kg Vitkål
10 -15 gram Salt
1Hink eller bunke
5 stKonservburkar, ta gamla gurkburkar eller sillburkar t ex.


GÖR SÅ HÄR:
1)
Strimla vitkålen på valfritt sätt. Kör i matberedare, skär fint med kniv eller riv med rivjärn.
2)
Lägg i en hink eller en bunke och tillsätt saltet. Knåda sedan ur vätskan ur kålen med knytnävarna eller med en mortel/träpåk. Det ska bli en hel del vätska.
3)
Lägg upp kålen i glasburkar och tryck till igen så att alla bubblor försvinner. Vätskan ska täcka kålen när du är klar. Sätt på lock och skruva åt. 
4)
Nu ska surkålen bilda bakteriekultur och det gör den bäst i rumstemperatur. Ställ burkarna på tidningspapper för det kommer att pysa över lite.
5)
Efter tre veckor är surkålen färdig. Du kan äta den tidigare, men den bästa bakterien, laktobaciullus planetarium, bildas sent i syrningsprocessen.
6)
Ät en eller två matskedar surkål till varje måltid för att boosta immunförsvaret.

Läs hela inlägget »

tisdag, kl 07:10, i sängen, med kaffe på lilla brickan.

Många skryter om sina bloggar, alla sina följare, sina överfyllda Instagram-konton eller smarta twitterkommentarer.
Jag är stolt över min FB grupp. Jag är sprickfärdig av stolthet över dess medlemmar. Jag dör av stolthet över deras omsorg, vänlighet, goda ton och stora kärlek. 
Gruppen heter 8/800 med Schück och Mosley.


ca 800 (!) personer som har en sak gemensamt, de vill ha fokus på sin hälsa och är intresserade av min metod 8/800 och den engelske läkaren Michael Mosley som inspirerat mig till denna metod.
Många i gruppen kör dessutom sina sk 8 veckor med 800 kcal och använder gruppen för att berätta om sina upp och nedgångar.
Igår var det en dam som menade att nu hade hon tappat sugen och att det kändes tungt. 
Genast så kom ett par andra i gruppen till hennes stöd och peppade. 
Utom en. Hon skrev istället "bryt ihop, och kom igen".
Den kommentaren berörde mig så starkt. 

Det är ju så livet fungerar. Vi bryter ihop, och vi kommer igen. Släpp taget, gör det där avsteget som din hjärna surrat runt kring. Det brukar hända efter ett par veckor in i metoden. Hjärnan vill prötsligt inte alls samma sak som vi hade bestämt. Plötsligt så hänger livet på om jag äter den där grejen som jag gått och funderat på så länge nu..
Ja, men gör det då! Stoppa i dig det där! Det är faktiskt ofta väldigt bra med något avsteg lite då och då för då känner man väldigt tydligt vad som händer i kroppen när man äter något man faktiskt inte mår så bra av.

Ett avsteg (jag kallar det för avsteg, inte misslyckande) mår man faktiskt riktigt bra av, så länge man kan skaka av sig den där sekunden av ångest över det man stoppade i munnen och istället lära sig något av situationen.
Vad hände? Var jag hungrig? Då borde jag ätit tidigare. Var jag inte mätt? Ät då ännu mera grönsaker, och se till att aldrig vara hungrig under dessa 8 veckor. Viktigt!
Sätt dig ned och skriv, beskriv det som hände, hur du kände och framför allt, vad skulle du råda dig själv till att göra nästa gång det händer? För det gör det. Jag lovar. 

Bryt ihop. Och gå vidare. 
Är det inte precis det vi gör i hela livet. I alla situationer. Det handlar kanske bara om att inte sitta kvar där nere i det där svarta brythålet för länge, utan precis som vi säger till våra barn, ställ dig upp igen, borsta av dig, klättar upp för stegen, ur hålet, och kom igen. Gå vidare. 
Och förlåt dig själv, för det är ju mänsligt att släppa taget för en sekund, tappa sugen, bryta ihop. Vi människor fungerar så.

Själv så håller jag precis på att klättra upp ur hålet igen. Det arbete och samarbete med Mia Lundin och HerCare jag hade räknat med och hoppats på gick ju om intet som jag skrev tidigare. Jag tappade verkligen styrfarten där ett tag och tyckte rejält synd om mig själv. 
Men ibland är det verkligen så tydligt vad som egentligen är menat, och så fort man stänger en dörr så öppnas en ny. Fortare än man tror faktiskt. 
Det handlar egentligen bara om modet att våga. Våga tappa taget, våga bryta ihop, våga stänga den där dörren.
För att något annat, nytt och bättre ska öppna sig. 

Vill du läsa om några som tappade sugen, ett par gånger till och med, men faktiskt körde ända in i kaklet och idag mår så himla bra med ny hälsa och ny vikt, läs om dem här. 

Vill du hänga med på FB gruppen, så är det bara att söka upp 8/800 med Schück och Mosley och be att få gå med, välkommen!!!


Själv så har jag sovmorgon idag. 
(imorgon är det 7.30 igen...)
Jag ska inte vara på Djursgårdsbron förrän kl 10.00 idag och möta dagens första klient i sommarens roligare hälsoprojekt, Sommarkollo!
Jag möter mina klienter utomhus just nu, vi går, pratar och tränar. Kommer iform, förblir i god form och njuter av sommaren och allt härligt som man möter - utomhus.
Vill du också hänga på? Kontakta mig här.



 

Läs hela inlägget »

tisdag, kl 12:50, med en lunchsallad bredvid datorn. ( inte i sängen)

Det är mycket anti nu. Anti-ageing och anti-inflammatoriskt...
Egentligen så hänger de ju faktiskt ihop när man tänker efter.
Äter du anti-inflammatoriskt så bromsar du ju faktiskt upp föråldringsprocessen. 
Så, allt hänger ihop. Iaf i den bästa av världar.

Äter du mat som kroppen mår bra av, håller ned vikt, blodtryck, blodsocker och kolesterol så är möjligheten större till ett längre och friskare liv.
Så är det någonstans jag skulle börja leta efter ungdomens källa så är det i den anti inflammatoriska maten.
Det är mycket snack om anti-inflam mat just nu ( btw, måste hitta på ett bättre ord)  de duktiga Food Pharmacyflickorna snackar om det, kloke Stig Bengmark skriver om det och Maria Borelius har skrivit en otroligt bra bok om hela den anti inflammatoriska livet, inte bara om maten. Ett måste i bokväg!!!!

Tanken till dagens blogg, om än något sent på dagen, är den klient jag träffade i morse på min Hälsokollo/Sommarkollo. Vi pratade om orsaker till utebliven viktminskning och vi kom efter någon timme tillsammans fram till att det var dags att börja först och främst ha fokus på det som gjorde ont, ett knä där leden är inflammerad och därför är ju lusten att röra sig mycket mindre. Därför först och främst fokus på en anti inflammatorisk kost.  Sedan tar vi kalorier senare. 

Det jag märker hos mina klienter, är ju att efter bara ett par veckor på denna kost så mår ju alla så mycket bättre. Allt funkar bättre. Hela kroppen. Träffade en ny klient igår som bara gått hos mig i 2-3 veckor och det var redan nu en ny kvinna jag träffade. Bindväven var mjukare och gjorde inte ont längre, lederna var mycket mindre stela, magen plattare och fungerade perfekt, sömnen var bättre än på många år och hela hon var liksom 10 år yngre, redan...
Jag fattar fortfarande inte riktigt allt, men ser dessa resultat och blir lika överlycklig varenda gång!

Ok, here goes... 
 

Antiinflammatoriska livsmedel – och vilka du bör undvika

Bra antiinflammatoriska livsmedel

·Grönsaker, bladgrönsaker är toppen, liksom avokado och oliver, tänk ovanjordgrönsaker.
Sötpotatis, är undantaget
Sjögrönsaker, alger, tång, all sjömat är nyttig
Alla bär, samt någon frukt under säsong
Fisk, helst fet som lax, helst vildfångad, makrill, sill (inte inläggningar med socker).
 Skaldjur
Fågelkött
 Fermenterad mat, som surkål, ät färsk (inte burk) surkål eller kimchi varje dag!  
· Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, nypon
 Kallpressad olivolja, rapsolja, kokosolja, kokosmjölk.
·Te: grönt, rött och vitt.
 

Ät måttligt av dessa råvaror
De kallas för nattskatteväxter och anses ha inflammationsdrivande egenskaper. 

· Potatis, aubergine, paprika, tomater och chili.
· Ägg.
· Baljväxter, nötter och frön.

      

Undvik helt eller dra ner på följande livsmedel
· Allt som innehåller gluten: vete, havre, råg och korn.
· Annat korn, som ris.
· Mjölkprodukter.
· Rött kött.
· Socker och alternativ till socker.
· Torkad frukt.
· Transfetter, solrosolja, majsolja, vindruvskärnolja (omega-6-oljor).
· Färgämnen och smakförstärkare.
· Vinäger (jäst) ta citron i stället 
· Kaffe och svart te, där det går...
· Alkohol, uhum.. där det går...

Det var nog allt för idag!
kram!
Cathrine




 

Läs hela inlägget »

måndag, (äntligen riktig vecka igen) kl 06:38, i sängen, men kaffe på lilla brickan. 

I går morse gick jag längs Strandvägen i Stockholm på väg till "jobbet", min 2-timmars runda på Djurgården med ett gäng Camino-damer (vi ska gå pilgrimsvandring tillsammans i höst) och passerade en skylt på en fin salong, där man erbjöd någon form av anti-ageing behandlingar. 

Konstigt, egentligen. Anti-ageing går ju till utomhus, inte inne på en salong. 
Stanna tiden och stoppa klockan gör du ju varje gång du rör din kropp. Och det gör man ju helst utomhus så här års.
Jag funderade då på min morgonpromenad på två saker. Dels min underbara kollega Eva Berggren, den lilla figuren på bilden, hon är ett par år äldre än jag men den mest vältränade och allerta kvinna jag känner.Man blir alltid glad tillsammans med henne.  Alltid superpigg, superglad och supersnäll. Tre av de mest "anti-ageing" egenskaper jag känner till...
Och hon rör på sig h e l a tiden. 
Alltså ett strålande bevis för att hälsa och ungdom finns att hämta i att vi håller oss i gång och i form. 
De som känner mig länge vet att jag inte alltid har varit en sådan tråkig hurtbulle som idag, men få vet att det faktiskt var Eva som startade alltsammans för min del, för 3-4 år sedan då jag började träna på allvar. 
Det är jag ruskigt glad för idag. 

Det andra jag tänkte på där igår när jag traskade bort mot Djursgårdsbron, ( jag ska dit idag också, (ny klient kl 9.00) var hur otroligt mycket yngre mina klienter som går på 8/800 blir efter ett par veckor. 
Jag har funderat mycket på vad som gör det där nya skimret i hyn och släthet i ansiktet. Det kan ju inte bara vara viktminskning, det måste vara något mer. 
Ju mer jag läser om mejeri, bland annat just nu väldigt aktuella Stig Bengmark och det han skriver om mejeriprodukter så lutar jag allt mer åt det hållet. 

Vi vet ju idag att det går att göra väldigt mycket åt både acne och rosascea genom att utesluta gluten och mejeriprodukter och det jag ser hos mina klienter är resultat som inte går att försvara på något annat sätt än en väldigt tydlig koppling mellan vad du äter och hur din hy ser ut. 
Jag brukar säga såhär, vad har du att förlora att testa själv under ett par veckor, vad är det värsta som kan hända? 
Är du missnöjd med din hy så testa att äta glutenfritt, mejerifritt och helst sockerfritt i en månad och titta dig själv i spegeln. 
Du kommer garanterat att gilla det du ser!

Vad och hur äter jag själv då? Den frågan får jag ofta. 
Jo, det berättar jag gärna. För att slippa ont i leder och artos så undviker jag alla former av gluten, laktos (mejerier) och socker i alla former. Vädligt försiktig med snabba kolhydrater som ris, pasta, bröd, potatis, socker och mejeri för blodtryck, blodsocker och kolesterol. 
Det blir en aniinflammatorisk kost som bygger på massor av grönsaker, fisk, ägg och ljust kött. Gärna en skvätt havremjölk i kaffet. Självklart dricker jag vin. 
Vill du få hjälp med kosten och hur du enkelt kan förändra den, så kontakt mig, så hjälper jag dig. 

Hursomhelst, jag har massor av goda nyheter!
Så fort en dålig dörr stängdes för min del så öppnades en hel hel glasverandra med fönster på vid gavel! Så mycket nytt och spännande i pipelinen. 
Nya möten i veckan som kommer att leda till mycket roligt, nyttigt och hälsosamt till hösten. 
Nästan så man får nypa sig i armen, faktiskt. Eftersom jag varit väldigt ledsen över allt som hänt senaste tiden. 

Dessutom hoppas jag att kunna ha mer fokus på antiinflammatorisk mat i framtiden, kanske i bokform, och helt säkert i väldigt bra sällskap. Väldigt gott sällskap. 

So, stay tuned.
Vill du hänga med mig på Hälsokollo i sommar så är det bara att hojta och hänga på, för nu kör vi!

Cathrine





 








 

Läs hela inlägget »

onsdag, kl 07:51, i sängen med kaffe på lilla brickan. Business as usual, med andra ord. 

Midsommar närmar sig. Panik utbryter för dem som följer någon form av kolhydrat och fettreducerad kost. (läs, de flesta)
Då ska jag be att få komma med mycket goda nyheter!
Det är nämligen bara Midsommarafton en gång om året!
Då äter man en bit sill och någon potatis. Punkt.


Så här är det. Det är hur vi äter och hur vi lever de 364 andra dagarna som räknas och det vi då stoppar i oss då som påverkar vår vikt, vårt blodsocker, vårt kolesterol och vårt blodtryck. 
INTE det vi äter en gång per år. 

MEN, kommer jag att bli påverkad av sockret i sillen, ja absolut. Din hjärna kommer att slå volter och be om mera sötsaker i form av paj, tårta, jordgubbar osv...
Kommer mitt blodsocker att reagera på potatisen och sillen. Såklart! 
Kommer min brödknarkande hjärna att triggas av knäckemackan med ost? Självklart!
Visst kommer systemet att påverkas och alla dina happyfaktorer i hjärnan kommer att fira så det står härliga till! Var så säker på det. 

Det är där du är tvungen att göra ett medvetet val. Klarar jag att gå tillbaka till en kost som jag faktiskt mår väldigt bra på, går ned i vikt av och känner mig bättre av i kroppen, trots detta avsteg?
Jag väljer avsteg ibland och har jättesvårt att få min lilla socker och kolhydratknarkande hjärna att acceptera fröknäcke när den åter fått smak på surdegsknäcke. 
Skit, men så är det.
Kommer jag äta en bit matjesill, gräddfil, gräslök och färskpotatis på midsommar? Ja, var så säker.
Nu ska iof jag och lilla mamma fira midsommar på en Waxholmsbåtskryss till lunch och jag tror faktiskt inte att vi får sill. Men det finns ju fler dagar under helgen.
Men på frågan, ska jag göra ett medvetet avsteg? Ja, absolut. 
på det jag verkligen inte vill avstå ifrån. Däremot blir det inga tårtor, kakor eller annat sött för min del. Där kan jag säga nej tack. Men det är å andra sidan inte min grej, sötsakerna. 
Så mitt förslag är att unna dig det du verkligen vill ha på ditt midsomarbord. 
Men gå genast tillbaka nästa dag till den kosthållning du håller för närvarande.
Blir det flera avsteg så blir du bara ledsen på dig själv och förlorar (återigen) förtroendet för dig själv och dina egna krafter och förmågor. 
Och det är inte en kul situation. Där har vi alla varit. Flera gånger.

Jag skickar för säkerhets skull med ett recept på en alldeles ljuvlig ugnsbakad sommarkål med svampstuvning (gjord på havregrädde). Supergott!
Kanske ett allternativ till den feta såsen till det grillade köttet på kvällen?

Annar så önskar jag dig en glad midsommar och många goda matval. ( och massor av rörelse!).
Själv ska jag vara hemma hela sommaren och kör mitt sommarkollo för dem som bor i Stockholm och vill hänga på!
kram! Cathrine

Ugnsbakad spetskål och rödkål med stuvade champinjoner
Har du testat att ugnsbaka kål ännu? Om inte så har du något väldigt gott framför dig. Tänk på att hålla nere värmen och titta till kålen i ugnen. Både vitkål, spetskål och rödkål kan precis som grönkålen lätt bränna.
Servera med en krämig svampstuvning gjord på Imat, havregrädde.
 
1 portion
 
en handfull champinjoner
½ dl Imat
ett par klyftor spetskål och rödkål
1 tsk olivolja, soja, salt och peppar
färsk krydda, gärna basilika
 
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg kålen i en ugnsfast form och gnugga in olivolja, salt och peppar runt om. Baka i ca 20 minuter eller tills kålen känns mjuk och har fått fin färg. Höj gärna temperaturen mot slutet om du vill att kålen ska ha en finare färg. Täck med folie om den ser bränd ut.
Skiva svampen och bryn i teflon i pyttelitet smör eller olja. Häll på grädden och låt det hela koka ihop i några minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
Servera de bakade klyftorna med såsen, toppa med färska örter, flingsalt och nymald svartpeppar.
 
 

Läs hela inlägget »

Måndag, kl 07:35, i sängen, med kaffe (utan havremjölk, snyft) på brickan.

home sweet home. (ja, eller vems hem det nu är...) efter en spännade och hektisk helg. 
Först superroligt kalas i Kalmar och sedan buss till Västervik och häng med bästa väninnan och hennes familj. 
Alltsammans väldigt, väldigt trevligt.

Jag har fått en hel del frågor på mina glädjedroppar och vilka tillskott jag tar. 
De som följer mig på sociala medier och är med i FB gruppen 8/800 vet att jag gärna pratar tillskott och varför jag tror att det är så viktigt att "toppa upp" med extra näring, för att må optimalt. 
Jag tar även en del tillskott för att toppa upp humör och välbefinnande. 
Men det finns ju ingen "one size" som passar alla. Not one size fits all, som vi vet. Man behöver hjälp med att skräddarsy de tillskott just jag behöver för det behovet som är mitt.
Det beror ju på en mängd faktorer som ålder, kön, mat (det handlar jättemycket om vilken typ av mat jag äter) och vilken träning jag håller på med.
Det handlar faktiskt nästan mest om vilken mat och vilken träning jag håller på med, tänker jag, medan jag skriver. 
Kroppen fattar ju vad jag vill säga och vad jag vill ge den, genom den maten/näringen jag förser den med. 
Ger jag den skitmat, skräp fullt av meningslöst fluff så är det ju det budskap jag skickar till kroppen...
Genom att förse min kropp med näringstät mat som det är någon mening med, som är fylld av sådant som min kropp behöver så skickar jag ett väldigt starkt och tydligt budskap till min kropp, JAG BRYR MIG OM DIG. 
Vi och våra kroppar får oftast för lite bry. 

Med bryet och glädjen finns ju lika mycket i vad vi gör med kroppen. Hur vi sköter den, och vilken träning vi ger den.
Det ligger ju så otroligt mycket glädje i att få och kunna röra på kroppen. Så jäkla mycket glädje. ( och lite ont i knäna ibland).

Ja, när det gäller själva dropparna då, hur ska vi göra med dem?
Mitt förslag är att du hör av dig till mig, så tar vi ett möte på tel eller i verkliga livet och listar ut vad just du behöver för att bli sprudelglad igen. 
För det förjänar du!
Skriv till mig, cathrine@schuck.se eller via kontakt här så förklar jag vad jag tror att du behöver.

För övrig så berättar jag gärna att jag avslutat mitt samarbete md Mia Lundin och hennes klinik HerCare då vår samsyn på hur ett samarbete ser ut i Sverige är olika.
Jag gillar både henne och hennes ambition att hjälpa svenska kvinnor att må bätte.
Cathrine





 

Läs hela inlägget »

torsdag,kl 07:31,  lite på språng, mot tandhyggis och sedan iväg på kalas till Kalmar! hurra! Men nu först kaffe! 

Jag vet inte vad du gör till vardags, men själv har jag världens bästa jobb!
Jag får nämligen männskor att må bra och börja gilla sg själva igen.
Enkelt va? Not.
Men väldigt, väldigt roligt. 


Jag brukar få tre frågor. Det är nästan alltid samma tre frågor. 

1. Vad gör du, e g e n t l i g e n?
Svar är enkelt. jag är kock i grunden. skrivit 35 kokböcker. Ubildad kock, jobbat som matskribent. Utbildad kostrådgivare, samtalsterapeut och KBT-coach. 
Mycket bra verktygslåda för att hjälpa människor att må bättre med sig själva. Inifrån och ut. Kropp - och själ. Jag har börjat med att hjälpa mig själv. Det gick bra. 

2. Är jag hungrig hela tiden om jag följer dina rekommendationer?
Frågan ställs utifrån den metod jag jobbar med, nämligen 8/800. En metod jag lärt mig av Dr Michael Mosley och tagit ett steg längre, arbetat om, och gjort till min. (varumärkesskyddad)
Anledningen till frågan är de 800 kcal under 8 veckor. 
Svaret är NEJ, du är inte hungrig en enda dag på dessa åtta veckor. Det lovar jag. Men jag kan också lova att du kommer må så otroligt mycket bättre om bara 2-3 veckor...
Det du. 

3. Jaha, vad gör jag sedan då?
Det är alltid den tredje frågan jag får. Vi människor har nämligen en elak liten gubbe i huvudet som sitter och hittar på dumma saker om oss själva. Det absolut dummaste han där uppe brukar säga är att du inte kommer att lyckas med något du förutsatt dig, så du kan lika bra ge upp. Helt säker är han ju på att du inte kommer att kunna fortsätta att leva på ett sätt som gör att du förblir vikt och hälsostabil efter dessa åtta veckor. Du har ju aldrig lyckats med något sådant projekt tidigare och alltid "fallit dit" igen. Så?

Svaret på den frågan är enkelt, du fortsätter ditt liv, ca 10 kg lättare, med bättre blodsocker, bättre blodtryck, bättre kolesterol, helt antiinflamatorisk i kroppen. 
Kroppen fattar du bra du mår. Alla mina kunder är viktstabila. Kroppen fattar.
Jag hjälper dig att sätta ihop en livsstilsmeny, för resten av livet. 
För du vill ju fortsätta att må så här bra, eller hur?

Så på frågan om vad jag gör till vardags, så vet du nu vad jag pysslar med!
Nu ska jag susa iväg och få fina (re) tänder! 
Och sedan blir det kalas, Albert och Calle, vi är på väg!!!
kram, Cathrine

foto: Zara Daly
 

Läs hela inlägget »

onsdag morgon,  klockan har hunnit bli 8:02, min bästa tid med kaffe och dator i sängen. 

Jo, jag vet att det kan låta lite pretto att erbjuda ett recept på glädje...
Men, vänta och lyssna en sekund.


Jag var ute på litet födelsekalas i går kväll efter kvällskursen. 
Träffade två sköna kvinnor som jag slog följe med en bit hem.
Vi stannade utanför min port och den ena såg litet blek om nosen ut när jag berättade att jag faktiskt inte har något "eget" hem utan hyr i andra hand, visserligen på flera år, men iaf. Nästa fråga om jag hade "egna" möbler, ( och det har jag ju inte) och man kunde se en pytteliten rysning av obehag hos damerna i fråga.
Mitt i det samtalet kunde jag inte annat än brista ut i ett stort glädjeleende och verkligen försöka få dessa damer att förstå att det inte var ett dugg synd om mig och inte så hemskt att inte äga sitt eget boende eller sina egna möbler. 
Att jag verkligen och genuint är jättelycklig, att jag väljer glädjen och i detta fall en jättestor portion tacksamhet över mitt fina (om än tillfälliga) boende. 
Jag väljer glädje. ( och det är ta mig sjutton ett val man är tvungen att göra!) 
Ja menar,, vem har en springbrunn mitt på gården som porlar så ljuvligt hela dagarna, bara en sådan sak...

Bor man själv och är både ensamstående och enastående så ligger det i sakens natur att behöva betala alla räkningar själv. ingen annan att lita på där inte.
Så när jag i våras fick ett erbjudande av Mia Lundin att få jobbar fast hos henne så tackade jag ja, med stor glädje! 
Tänk att för första ggr på många år ha ett fast jobb! På ett sådant härligt ställe dessutom och med så fina arbetskamrater! 
Nu blev det inte så, Mia och hennes styrelse ändrade sig och mina anställningsförhållanden förändrades. Inte till min fördel får jag väl lov att lägga till. Inget fast jobb. 
Här finns det två sätt att förhålla sig till det faktum att man fortfarande måste betala hyran och sina räkningar. Gå ned i källaren och deppa. Eller välja glädjen.
Jag valde glädjen.
Just nu så bubblar jag av lycka över att få möjligheten att kunna erbjuda det jag kallar Sommarkollo för alla som är kvar i stan och vill träna och äta rätt och behöver bli coachade i det. Så tre dagar per vecka så håller jag utbildning och träning utomhus i just det jag kan bäst! Vilken glädje är inte det?

Är det enkelt eller lätt? Nä, inte en enda dag i veckan. Att välja glädje är ett aktivt val och inget som kommer på en kafferast. 
Jag tränar på det varje dag. Jag tränar på bubbelglädjen varje dag.
Men som bla Dr Phil sa en gång, "fake it until you make it". 
Och nu bubblar jag av mig själv. 

Jag tror jag hittade min inre "sprudeltjej" på Caminon förra sommaren. Och hon sitter kvar där inne i bröstet. 

Jag är dock väldigt noga med både mat, motion, träning och jag äter och hur jag lever. Jag sköter mig väldigt bra. Det är en förutsättning för mig att må bra. Äta bra, dricka lite vin. 
Jag är också noga med mina tillskott. 
just nu lite extra "glädjedroppar" (inte vin :-) som piggar upp och bidrar till lycka och välbefinnande. 

Behöver du också en hälso eller glädjeboost just nu?
Hör av dig, så slår vi följe ett slag och jag berättar för dig hur du hittar tillbaka till den den där sprundlande personen igen. 

 



















 

Läs hela inlägget »

Funderar så mycket kring ADHD i dessa dagar. Vad beror det på, hur påverkar kosten, vilka mediciner fungerar, hur påverkar livsstilen och maten?
Jag träffar väldigt många klienter med ADHD. En del med diagnoser, andra utan.
Fler och fler pusselbitar faller på plats och jag ser allt tydligare kopplingar till hur vi äter och lever och hur det påverkar hur vi mår.
Så klart, egentligen.
Men nu har jag tagit ett steg längre och kommer nu även arbeta i team med läkare och en mycket duktig och erfaren ADHD-rådgivare för att kunna erbjuda den bästa hjälpen för dig eller din anhörig som mår dåligt och ännu inte fått rätt hjälp.
Hör av dig på cathrine@schuck.se så berättar jag mer.
Cathrine

måndag 9 juli, kl 06:45, i sängen, med kaffe på lilla brickan

Det du ser på bilden bredvid är något av det godaste jag ätit på länge.
Alltför gott, tyvärr.


Jag ska försöka förklara detta så kärleksfullt som det går så du inte tror att jag är arg på min nya lilla Bregottmage eller förbannad på min hjärna som triggar på konstiga saker.
Det blir inte bättre av att kalla sig själv för fula saker. Det enda som händer är att självkänslan får sig en törn och det blir det ju inte bättre av. 
Nä, det blir faktiskt bättre om jag stillsamt, pedagogiskt och med mycket kärlek försöker förklara för min hjärna varför vi inte ska ha några Bregottpaket i vår kyl. Ever.

Jag har ju som ni vet inte ätit så mycket fett det senaste åren, och mår väldigt bra av det.  
Men när det kommer en ny variant av en produkt som man faktiskt gillar ( för att inte tala om den med flingsalt, den äääälskar jag. Lite för mycket, tyvärr) så vill man ju gärna testa och smaka. 
Jesus, så god den är. Jag menar, riktigt riktigt god. Som smör med kolasmak ungefär.
Och vem gillar inte det...
Det blev en klick lite nu och lite då. Lite för mycket både nu och då.
På mindre än en vecka hade jag petat i mig ett halvt paket, innan jag insåg att jag och Bregotten måste tyvärr gå skilda vägar. 
Vad är det man säger vid ett uppbrott? " Det är inte dig det är fel på, det är jag som inte är redo för en relation" Något åt det hållet i alla fall..

Bregotten i soporna och jag tillbaka på "the straight and narrow", åter till den mat som min kropp mår bra av och min hjärna kan hantera utan att trigga igång på.
En bra och nyttig läxa för mig. 

Glad som en lärka är det nu dags att hoppa i träningskläderna och möta dagens första klient och sommarens roligaste projekt, mitt Sommarkollo där jag går runt Djurgården och coachar i kost, hälsa, och vikt.
Och gärna berättar vad som kan hända om man väljer fel sorts matkompisar, trots att ens hjärna gör små glada volter av det. 
Och den lilla Bregottmagen är snart ett minne blott. 

Vill du också hänga med på Sommarkollo? Hör av dig!






 

torsdag em, kl 15.25, med en burk kimchi vid köksbordet..

På bilden, min favvosallad med syrade bönor, ägg, surkål, kimchi, avokado, böor och champinjoner.

Man måste våga bryta sina mönster, som att bara blogga på morgonen, i sängen tex...
Så, Wild and Crazy tänkte jag nu skriva ett par rader om min älskade surkål och vad jag använder den i och med, och till vad.

Varför skriver jag om surkål nu?
Jo, jag fick frågan på min FB grupp "8/800 med Schück och Mosley" om varför surkål och den syrade koreanska kålen kimchi är så himla nyttig. Och god.

Traditionen att syra grönsaker är väldigt gammal och gjordes från början först och främst för att bevara och konservera grönsakerna. Men när man syrar något så bildas även olika bakteriekulturer som i sin tur har visat sig vara rena underverket för vårt immunförsvar.
Syrade grönsaker är särklit bra om du har en inflammation i kroppen. Det är då som immunförsvaret behöver all hjälp det kan få. Genom att äta några matskedar surkål till varje måltid förser du tarmarna med nyttiga bakterier som t ex laktobaciullus planetarium. Denna bakterie främjar T-cellerna i kroppen som behövs vid alla läkningsprocesser. Dessutom behövs denna typ av bakterier för att utmana immunförsvaret så att det blir mer tåligt vid inflammationer och andra attacker. Man kan se det som en sparringpartner i boxning. Om immunförsvaret aldrig utmanas så blir det inte heller allert när det väl gäller.
Att göra sin egen surkål är både lätt och komplicerat. Lätt på så vis att det endast är två ingredienser som du sätter ihop. Komplicerat för att det kräver lite pyssel och du måste också vänta in laktobaciullus planetarium i tre veckor. Det vill säga du måste ha lite framförhållning om du vill börja äta surkål.
Detta kan du naturligtvis kringgå genom att köpa färdig surkål på burk. Det finns en hel del att välja bland, men se upp så att surkålen är opastöriserad bara. Om man har pastöriserat den så har man dödat av de viktiga bakterierna. Då blir det bara en ”sur kål ”som många gillar till t ex korv i Österrike och Tyskland. Men inte den magiska surkålen som vi är ute efter.

Jag avänder surkål och kimchi i allt, soppor, grytor, i sallader och som tillbehör. 
Är du känslig för syran så börja med att blanda ned en liten mängd i sallad. Jag gör gärna en sallad med färsk bladspenat, strimlade rädisor, skivade färska jordgubbar och vänder ned lite surkål, olivolja, salt och peppar. Superenkelt och väldigt gott. 

Så här gör du egen surkål
(
jag köper min färdig, för mig passar det bättre. min favoritsort är Syrat och Tistelvind, men ställen som Paradiset i Stockholm har många olika sorter).

Ingredienser
1 kg Vitkål
10 -15 gram Salt
1Hink eller bunke
5 stKonservburkar, ta gamla gurkburkar eller sillburkar t ex.


GÖR SÅ HÄR:
1)
Strimla vitkålen på valfritt sätt. Kör i matberedare, skär fint med kniv eller riv med rivjärn.
2)
Lägg i en hink eller en bunke och tillsätt saltet. Knåda sedan ur vätskan ur kålen med knytnävarna eller med en mortel/träpåk. Det ska bli en hel del vätska.
3)
Lägg upp kålen i glasburkar och tryck till igen så att alla bubblor försvinner. Vätskan ska täcka kålen när du är klar. Sätt på lock och skruva åt. 
4)
Nu ska surkålen bilda bakteriekultur och det gör den bäst i rumstemperatur. Ställ burkarna på tidningspapper för det kommer att pysa över lite.
5)
Efter tre veckor är surkålen färdig. Du kan äta den tidigare, men den bästa bakterien, laktobaciullus planetarium, bildas sent i syrningsprocessen.
6)
Ät en eller två matskedar surkål till varje måltid för att boosta immunförsvaret.

tisdag, kl 07:10, i sängen, med kaffe på lilla brickan.

Många skryter om sina bloggar, alla sina följare, sina överfyllda Instagram-konton eller smarta twitterkommentarer.
Jag är stolt över min FB grupp. Jag är sprickfärdig av stolthet över dess medlemmar. Jag dör av stolthet över deras omsorg, vänlighet, goda ton och stora kärlek. 
Gruppen heter 8/800 med Schück och Mosley.


ca 800 (!) personer som har en sak gemensamt, de vill ha fokus på sin hälsa och är intresserade av min metod 8/800 och den engelske läkaren Michael Mosley som inspirerat mig till denna metod.
Många i gruppen kör dessutom sina sk 8 veckor med 800 kcal och använder gruppen för att berätta om sina upp och nedgångar.
Igår var det en dam som menade att nu hade hon tappat sugen och att det kändes tungt. 
Genast så kom ett par andra i gruppen till hennes stöd och peppade. 
Utom en. Hon skrev istället "bryt ihop, och kom igen".
Den kommentaren berörde mig så starkt. 

Det är ju så livet fungerar. Vi bryter ihop, och vi kommer igen. Släpp taget, gör det där avsteget som din hjärna surrat runt kring. Det brukar hända efter ett par veckor in i metoden. Hjärnan vill prötsligt inte alls samma sak som vi hade bestämt. Plötsligt så hänger livet på om jag äter den där grejen som jag gått och funderat på så länge nu..
Ja, men gör det då! Stoppa i dig det där! Det är faktiskt ofta väldigt bra med något avsteg lite då och då för då känner man väldigt tydligt vad som händer i kroppen när man äter något man faktiskt inte mår så bra av.

Ett avsteg (jag kallar det för avsteg, inte misslyckande) mår man faktiskt riktigt bra av, så länge man kan skaka av sig den där sekunden av ångest över det man stoppade i munnen och istället lära sig något av situationen.
Vad hände? Var jag hungrig? Då borde jag ätit tidigare. Var jag inte mätt? Ät då ännu mera grönsaker, och se till att aldrig vara hungrig under dessa 8 veckor. Viktigt!
Sätt dig ned och skriv, beskriv det som hände, hur du kände och framför allt, vad skulle du råda dig själv till att göra nästa gång det händer? För det gör det. Jag lovar. 

Bryt ihop. Och gå vidare. 
Är det inte precis det vi gör i hela livet. I alla situationer. Det handlar kanske bara om att inte sitta kvar där nere i det där svarta brythålet för länge, utan precis som vi säger till våra barn, ställ dig upp igen, borsta av dig, klättar upp för stegen, ur hålet, och kom igen. Gå vidare. 
Och förlåt dig själv, för det är ju mänsligt att släppa taget för en sekund, tappa sugen, bryta ihop. Vi människor fungerar så.

Själv så håller jag precis på att klättra upp ur hålet igen. Det arbete och samarbete med Mia Lundin och HerCare jag hade räknat med och hoppats på gick ju om intet som jag skrev tidigare. Jag tappade verkligen styrfarten där ett tag och tyckte rejält synd om mig själv. 
Men ibland är det verkligen så tydligt vad som egentligen är menat, och så fort man stänger en dörr så öppnas en ny. Fortare än man tror faktiskt. 
Det handlar egentligen bara om modet att våga. Våga tappa taget, våga bryta ihop, våga stänga den där dörren.
För att något annat, nytt och bättre ska öppna sig. 

Vill du läsa om några som tappade sugen, ett par gånger till och med, men faktiskt körde ända in i kaklet och idag mår så himla bra med ny hälsa och ny vikt, läs om dem här. 

Vill du hänga med på FB gruppen, så är det bara att söka upp 8/800 med Schück och Mosley och be att få gå med, välkommen!!!


Själv så har jag sovmorgon idag. 
(imorgon är det 7.30 igen...)
Jag ska inte vara på Djursgårdsbron förrän kl 10.00 idag och möta dagens första klient i sommarens roligare hälsoprojekt, Sommarkollo!
Jag möter mina klienter utomhus just nu, vi går, pratar och tränar. Kommer iform, förblir i god form och njuter av sommaren och allt härligt som man möter - utomhus.
Vill du också hänga på? Kontakta mig här.



 

tisdag, kl 12:50, med en lunchsallad bredvid datorn. ( inte i sängen)

Det är mycket anti nu. Anti-ageing och anti-inflammatoriskt...
Egentligen så hänger de ju faktiskt ihop när man tänker efter.
Äter du anti-inflammatoriskt så bromsar du ju faktiskt upp föråldringsprocessen. 
Så, allt hänger ihop. Iaf i den bästa av världar.

Äter du mat som kroppen mår bra av, håller ned vikt, blodtryck, blodsocker och kolesterol så är möjligheten större till ett längre och friskare liv.
Så är det någonstans jag skulle börja leta efter ungdomens källa så är det i den anti inflammatoriska maten.
Det är mycket snack om anti-inflam mat just nu ( btw, måste hitta på ett bättre ord)  de duktiga Food Pharmacyflickorna snackar om det, kloke Stig Bengmark skriver om det och Maria Borelius har skrivit en otroligt bra bok om hela den anti inflammatoriska livet, inte bara om maten. Ett måste i bokväg!!!!

Tanken till dagens blogg, om än något sent på dagen, är den klient jag träffade i morse på min Hälsokollo/Sommarkollo. Vi pratade om orsaker till utebliven viktminskning och vi kom efter någon timme tillsammans fram till att det var dags att börja först och främst ha fokus på det som gjorde ont, ett knä där leden är inflammerad och därför är ju lusten att röra sig mycket mindre. Därför först och främst fokus på en anti inflammatorisk kost.  Sedan tar vi kalorier senare. 

Det jag märker hos mina klienter, är ju att efter bara ett par veckor på denna kost så mår ju alla så mycket bättre. Allt funkar bättre. Hela kroppen. Träffade en ny klient igår som bara gått hos mig i 2-3 veckor och det var redan nu en ny kvinna jag träffade. Bindväven var mjukare och gjorde inte ont längre, lederna var mycket mindre stela, magen plattare och fungerade perfekt, sömnen var bättre än på många år och hela hon var liksom 10 år yngre, redan...
Jag fattar fortfarande inte riktigt allt, men ser dessa resultat och blir lika överlycklig varenda gång!

Ok, here goes... 
 

Antiinflammatoriska livsmedel – och vilka du bör undvika

Bra antiinflammatoriska livsmedel

·Grönsaker, bladgrönsaker är toppen, liksom avokado och oliver, tänk ovanjordgrönsaker.
Sötpotatis, är undantaget
Sjögrönsaker, alger, tång, all sjömat är nyttig
Alla bär, samt någon frukt under säsong
Fisk, helst fet som lax, helst vildfångad, makrill, sill (inte inläggningar med socker).
 Skaldjur
Fågelkött
 Fermenterad mat, som surkål, ät färsk (inte burk) surkål eller kimchi varje dag!  
· Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, nypon
 Kallpressad olivolja, rapsolja, kokosolja, kokosmjölk.
·Te: grönt, rött och vitt.
 

Ät måttligt av dessa råvaror
De kallas för nattskatteväxter och anses ha inflammationsdrivande egenskaper. 

· Potatis, aubergine, paprika, tomater och chili.
· Ägg.
· Baljväxter, nötter och frön.

      

Undvik helt eller dra ner på följande livsmedel
· Allt som innehåller gluten: vete, havre, råg och korn.
· Annat korn, som ris.
· Mjölkprodukter.
· Rött kött.
· Socker och alternativ till socker.
· Torkad frukt.
· Transfetter, solrosolja, majsolja, vindruvskärnolja (omega-6-oljor).
· Färgämnen och smakförstärkare.
· Vinäger (jäst) ta citron i stället 
· Kaffe och svart te, där det går...
· Alkohol, uhum.. där det går...

Det var nog allt för idag!
kram!
Cathrine




 

senaste inläggen

Arkiv