Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Hälsotips inför julen

För dig som missade Expressens artikel om mina bästa tips och råd inför julen, kommer den fina artikel av Colette van Luik som publicerades härom dagen... 


Har du några trista överskottskilon som du vill bli av med? Det behöver inte vara så svårt att snabbt rasa i vikt. Nyckeln heter medvetna val,
 
 
Vintermörkret är tråkigt..… Löpspåret i skogen lockar inte, det gör däremot tv-soffan och Netflixserier. Och en skål med godis eller chips. En dag ska du prova en snygg kjol du köpte på förra årets rea - och får inte igen blixtlåset. Vad hände?
– Det är vanligt att vi slentrianäter utan att tänka oss för. Mys förknippar vi med godsaker. Vi vill alltid stoppa saker i munnen så fort vi ska ha det trevligt. Då går man lätt upp vikt. Jag som även är KBT-terapeut förespråkar istället medvetna val, säger kostrådgivaren och hälsocoachen Cathrine Schück.

Medvetna val betyder inte att man måste späka sig och avstå från allt som är gott i livet. Man får lov att äta av allt - men inte hela tiden. Man måste bara bestämma när.
– Har man en plan och en strategi är det lätt att göra medvetna val. Vi mår bra av planer, det är de omedvetna valen som gör att vi mår dåligt. Det är de som gör att vi blir arga och ledsna på oss själv för att vi inte lyckas hålla igen och går upp i vikt. Slipp skuld och skam genom att fatta medvetna val och njut av allt det goda.
– Bestäm istället i förväg att på fredag får du lov att äta en pizza och dricka ett glas vin. Resten av veckans dagar bestämmer du dig för att äta nyttigt och smalt.

Mysa i soffan kan man göra utan godis och chips, menar Cathrine Schück. Hemligheten är bara att hålla sig mätt så att man inte fyller magen med fett och socker istället för näring.
– Ställ fram skålar med minitomater, rädisor, sockerärter, stavar av blekselleri och morötter och klyftor av rå fänkål och vitkål. Dippa i en skål med kikärtsröra. Nyttigt och gott!
Men hur ska man tänka när julen närmar sig? Medvetna val i all ära, vad gör man när man är omgiven av frestande julmat och godis i flera veckor?
– Man njuter förstås! Men inte hela tiden. Själv älskar jag Janssons frestelse och äter det - men bara två gånger om året. Och då ser jag till att det är den bästa och godaste Janssons. Älskar du Ris à la Malta så ät det utan att skämmas. Men ät det inte varje dag hela julen.
Cathrine Schück tycker också att man ska vara snäll mot sig själv och ge sig själv en dag ledigt i jul då man inte behöver tänka på vad man äter.
– Längtar du efter ischoklad och kola, så ät det den dagen. Ha en överenskommelse med dig själv att du får njuta helt utan skuld. Det är ju inte jul hela året om, och om du äter nyttigt i övrigt är det ingen fara att äta gott i jul.
– Jag älskar själv julmat och går på ett magiskt bra julbord varje år. Men bara en gång! Inte fem…
 

Så håller du vikten över julhelgerna!
Mina 9 bästa tips.

 
1. Välj smart. Lutfisk, lax, fransk löksill, skinka, kalkon (om det finns), ägghalvor, grönkål, rödkål, sallader, clementiner och apelsiner är exempel på julmat som du kan äta med gott samvete. Hoppa däremot över vörtbröd och annat bröd, potatis, senapssill och annan sill i feta röror, patéer, prinskorv, köttbullar, sylta, efterrätter och godis. En ostbit med några vindruvor är däremot helt okej.
 
2. Ta en ät-dag. Njut av julmaten och bestäm i förväg en dag, till exempel julafton, när du verkligen får äta av allt. Övriga dagar - tänk dig för. En pepparkaka om dagen under december är okej, men inte tio...
 
3. Dela ut överbliven mat. Se till att det inte finns oändliga mängder julmat som åker in och ut ur kylskåpet flera veckor efter jul. Cathrine Schück delar ut överbliven mat till släkt och vänner på julaftonskvällen så att det inte blir ett berg av mat som måste ätas upp.
 
4. Rensa julbordet och laga mindre mat. Kanske är du en sådan som alltid lagar för mycket julmat så att det inte ska ta slut? Cathrine Schück vill att man gör tvärtom. Välj ut några favoriträtter och satsa på dem. Man behöver inte ha femtioelva olika rätter på julbuffén.
 
5. Hamstra inte mat! Affärerna har faktiskt öppet över jul, påpekar Cathrine Schück. Man behöver inte bunkra upp med mat som räcker till ett helt regemente.
 
6. Hamna inte i kvinnofällan. “Julmat är förspilld kvinnokraft om du frågar mig”, säger Cathrine Schück. Hon tycker inte kvinnor behöver vara så himla duktiga utan har också rätt att ta ta det lugnt och njuta i jul. Istället för att börja laga julmat flera veckor före jul, fundera över vad du kan köpa färdigt. Gå till exempel till fiskaffären och köp en bit gravad eller rökt lax. Gott och nyttigt.
 
7. Undvik godis. Godiset är det stora problemet över jul, menar Cathrine Schück. Hon tycker inte att man ska köpa stora askar med mjölkchoklad och kilovis med plockgodis. Hon förespråkar att man hellre köper färre och dyrare praliner av god kvalitet som man verkligen kan njuta av. Då äter man mindre godis och slipper få i sig härdat fett.
 
8. Drick inte flytande socker. Julmust och annan läsk ger massor av kalorier och ingen näring alls, säger Cathrine Schück. Hon tycker heller inte att barnen behöver dricka läsk varenda dag under julen. Ett glas på julafton är däremot helt okej.
 
9. Ät olika saker olika dagar. Cathrine Schücks favorittips för att hålla vikten över jul men ändå njuta, är att dela upp julmaten och äta olika saker olika dagar. I hennes familj äter man till exempel lutfisk och gröt någon dag innan jul. På annandagen äter man revbensspjäll med brysselkål och äppelmos och så vidare. Då har man fått lov att smaka på allt man gillar, men överäter inte.
 
 
Goda och nyttiga smårätter du kan äta med gott samvete 
 
Paprikabåtar med kikärtsröra
1 portion

 
4 små paprikor eller 1 större
1 dl kokta kikärtor
1 msk persilja
1 msk färsk, hackad koriander
1⁄2 tsk citronsaft
1⁄2 tsk olivolja
1⁄2 tsk spiskummin salt
svartpeppar
1 msk grönkålschips
flingsalt
 
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Skär paprikorna i halvor och baka dem i ugnen i 10–15 minuter eller tills de mjuknat.
3 Mixa kikärtor, persilja, koriander, citronsaft, olivolja och spiskummin till en grov röra. Smaka av med salt, peppar.
4 Fördela röran i paprikahalvorna.
5 Toppa med strössel av grönkålschips och flingsalt.
 
 
Grönkålschips med flingsalt & citron
1 portion

 
100 g grönkål
1 tsk olivolja
1 tsk citronsaft
flingsalt
 
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Tvätta och torka kålen noga och gnugga in den med olivolja. Lägg på plåt och baka långsamt i ugnen tills den är torr och knaprig, cirka 20 minuter.
3 Droppa över citronsaft och strö över flingsalt.
 
 
Kokosgrädde och frömüsli
1 portion

 
Blanda gärna en större sats av fröblandningen och förvara en del i frysen då både frön och nötter lätt härsknar.
 
2 msk blandade havregryn, pumpakärnor, hela linfrön, solrosfrön och hampafrön
50 g tjock kokosgrädde
1 dl (50 g) frysta, tinade hjortron
physalis
 
1 Blanda alla torra ingredienser till en frömüsli och lägg i ett glas.
2 Fyll på med kokosyoghurt och toppa med hjortron och en physalis.
 
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv