Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Kitchen confidential 

onsdag, kl 07:17, hemma i egna sängen, kaffe på lilla brickan

Känner du  igen titeln på Anthony Bourdains bok Kitchen Confidentials, eller en kocks bekännelser som den hette på svenska?

Ja, är du lika matnördig som jag så kanske du minns den galne kocken som både skrev böcker och sedan reste jorden runt och upptäckte mat runt om i världen. 
Han blev tyvärr bara 61 år. 
Denna branch är hård, och många lever som varje dag var den sista med mycket droger och hårt liv. 
Jag tror inte Bourdain var något undantag från den regeln. 
 
Jag är själv kock, utbildad på dåvarande restaurangskolan Kristineberg och senare på Cornell University i USA. 
Jag har aldrig stått bakom spisen "under service" dvs då det är gäster i matsalen. Inte säker på att jag skulle palla trycket och stressen. 
Jag gillar att laga mat och jag gillar att "producera", men den stress och press som full matsal skapar är inte något jag önskar min bäste vän.

Men idag ska jag faktiskt stå i kök. Jag hjälper min superbegåvade kompis Blixten som driver ett konferenskök och vi vet i förväg hur många gäster vi har och när maten ska serveras. Ganska tryggt och lugnt med andra ord. 
Men visst, det ska vara 30-40 portioner riktigt varm mat på bordet, precis på minuten. Så visst finns det ett element av nervositet, men väldigt snabbt övergående. 
För övrigt är det bara roligt och härligt att få bryta vardagen med att hoppa i i ett riktigt produktionskök. 
Med kockrock och hela baletten. 
(kanske inte så välstruken. Jag får nog dra fram strykbrädan)

Jag gillar som sagt att laga mat i alla former. Hemma, hos kompisar, catering och matlagningskurser. 
Nästa spännande tillfälle blir när jag nu i september hyr fina ROT´s kök och har en kurs i 8/800-matlagning. 
Det blir roligt att få både berätta om min hälsometod och få möjlighet att laga mat med det i fokus. 
Vi kommer under en hel dag prata hälsa och hur man äter sig till ett lägre blodtryck, lägre blodfetter (kolesterol) och lägre blodsocker. 
Maten är ju naturligt antiinflamatorisk och vi kommer även prata surkål och annat nyttig probiotika för mage/tarm.
Ett riktigt hälsopaket med andra ord. 

Är du intresserad av att laga mat med mig och duktiga hälsojournalisten Inger Palm, så kika på min hemsida, och boka din plats.

Jag hoppas vi ses i framtiden, på någon kurs, online eller för ett hälsosamtal på mottagningen eller längs Djurgårdskanalen för ett walk and talk. 

( jag måste bara få berätta om den underbara bild min man skickade igår, när han visste att jag var ute med klient och gick, jag fick en bild på en pagegoja och en tusenfoting....)
Ja, så är det nog...


Nu är det dags att dra på sig kockrocken och börja laga mat! Tjo-ho!!!!

Borde jag "bekänt" mer? Ja, kanske? Stay tuned så kommer fler bekännelser imorgon.
kram, Cathrine











 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv