Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Godaste midsommarmaten! 

onsdag, kl 07:51, i sängen med kaffe på lilla brickan. Business as usual, med andra ord. 

Midsommar närmar sig. Panik utbryter för dem som följer någon form av kolhydrat och fettreducerad kost. (läs, de flesta)
Då ska jag be att få komma med mycket goda nyheter!
Det är nämligen bara Midsommarafton en gång om året!
Då äter man en bit sill och någon potatis. Punkt.


Så här är det. Det är hur vi äter och hur vi lever de 364 andra dagarna som räknas och det vi då stoppar i oss då som påverkar vår vikt, vårt blodsocker, vårt kolesterol och vårt blodtryck. 
INTE det vi äter en gång per år. 

MEN, kommer jag att bli påverkad av sockret i sillen, ja absolut. Din hjärna kommer att slå volter och be om mera sötsaker i form av paj, tårta, jordgubbar osv...
Kommer mitt blodsocker att reagera på potatisen och sillen. Såklart! 
Kommer min brödknarkande hjärna att triggas av knäckemackan med ost? Självklart!
Visst kommer systemet att påverkas och alla dina happyfaktorer i hjärnan kommer att fira så det står härliga till! Var så säker på det. 

Det är där du är tvungen att göra ett medvetet val. Klarar jag att gå tillbaka till en kost som jag faktiskt mår väldigt bra på, går ned i vikt av och känner mig bättre av i kroppen, trots detta avsteg?
Jag väljer avsteg ibland och har jättesvårt att få min lilla socker och kolhydratknarkande hjärna att acceptera fröknäcke när den åter fått smak på surdegsknäcke. 
Skit, men så är det.
Kommer jag äta en bit matjesill, gräddfil, gräslök och färskpotatis på midsommar? Ja, var så säker.
Nu ska iof jag och lilla mamma fira midsommar på en Waxholmsbåtskryss till lunch och jag tror faktiskt inte att vi får sill. Men det finns ju fler dagar under helgen.
Men på frågan, ska jag göra ett medvetet avsteg? Ja, absolut. 
på det jag verkligen inte vill avstå ifrån. Däremot blir det inga tårtor, kakor eller annat sött för min del. Där kan jag säga nej tack. Men det är å andra sidan inte min grej, sötsakerna. 
Så mitt förslag är att unna dig det du verkligen vill ha på ditt midsomarbord. 
Men gå genast tillbaka nästa dag till den kosthållning du håller för närvarande.
Blir det flera avsteg så blir du bara ledsen på dig själv och förlorar (återigen) förtroendet för dig själv och dina egna krafter och förmågor. 
Och det är inte en kul situation. Där har vi alla varit. Flera gånger.

Jag skickar för säkerhets skull med ett recept på en alldeles ljuvlig ugnsbakad sommarkål med svampstuvning (gjord på havregrädde). Supergott!
Kanske ett allternativ till den feta såsen till det grillade köttet på kvällen?

Annar så önskar jag dig en glad midsommar och många goda matval. ( och massor av rörelse!).
Själv ska jag vara hemma hela sommaren och kör mitt sommarkollo för dem som bor i Stockholm och vill hänga på!
kram! Cathrine

Ugnsbakad spetskål och rödkål med stuvade champinjoner
Har du testat att ugnsbaka kål ännu? Om inte så har du något väldigt gott framför dig. Tänk på att hålla nere värmen och titta till kålen i ugnen. Både vitkål, spetskål och rödkål kan precis som grönkålen lätt bränna.
Servera med en krämig svampstuvning gjord på Imat, havregrädde.
 
1 portion
 
en handfull champinjoner
½ dl Imat
ett par klyftor spetskål och rödkål
1 tsk olivolja, soja, salt och peppar
färsk krydda, gärna basilika
 
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg kålen i en ugnsfast form och gnugga in olivolja, salt och peppar runt om. Baka i ca 20 minuter eller tills kålen känns mjuk och har fått fin färg. Höj gärna temperaturen mot slutet om du vill att kålen ska ha en finare färg. Täck med folie om den ser bränd ut.
Skiva svampen och bryn i teflon i pyttelitet smör eller olja. Häll på grädden och låt det hela koka ihop i några minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
Servera de bakade klyftorna med såsen, toppa med färska örter, flingsalt och nymald svartpeppar.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv