Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Kärleken säger att han ska bli hundra - här kommer smart mat för hjärtat!

IMG_3204 IMG_3204

tisdag, kl 06:24, vaknade tidigt, svårt att sova inatt. Sånt händer. 
Med kaffe, i sängen på lilla brickan. Livet leker. 

 

Kärleken säger med sådan uppriktighet och självklarhet i rösten att han ska leva till 100. 
Fine, säger jag. Då får du väl börja äta hjärtsmart mat som gör att du blir hundra år. 


Jag träffade en väldigt trevlig (och snygg) läkare härom dagen. Han driver en mottagning i Stockholm för preventiv sjukvård, det vill säga att man genom provtagningar kan förutsäga vad som kan komma i framtiden och redan nu sätta in preventioner som gör att du kanske slipper de åkommorna i framtiden. 
Denna trevlige läkare vill att jag ska komma och hjälpa dem på mottagningen med deras diabetes typ 2 patienter, och det kommer jag att göra, med glädje! 

Men det jag egentligen tänkte på med min vän läkaren var det faktum att han såg ut som en väldigt pigg och vital man i 65-70 års åldern, men hade redan fyllt 80 år! 
Helt otroligt. 
Men så äter han helt perfekt också. Då ökar chanserna dramatiskt om man vill bli äldre - och förbli frisk! 

Hur äter man då för att hålla sig hjärtfrisk, kärlfrisk, kolesterolfrisk, blodtrycksfrisk och blodsockerfrisk?

Ja, det vi vet idag, och det som alltfler kloka och modiga läkare vägar säga, som bland annat den engelske läkaren Dr Mosley rekommenderar är ju att vi undviker det jag kallar för "fluff", det vill säga råvaror som vi faktiskt inte behöver, sådant som ris, pasta, bröd, potatis, mejeri och socker.
Viktigast att dra ned/utesluta är mjölmaten, mejeriprodukterna såsom mjölk och ost, samt självklart, socker. Undvik all sötad mat och dryck!
Det finns ingen näring eller substans i den typen av mat. Mejerierna gör oss feta och dästa och vi har svårt att bryta ned mejeri och det som inte kan brytas ned, lagras i fettcellerna. 
Vi behöver "näringstät" mat, mat som innehåller, ja är packad med näring. Sådant som gör oss pigga, friska, starka och fulla av ork och energi!

Så, fyll istället på med massor av grönsaker, med betoning på massor av grönsaker och bra proteinkällor som ljust kött,fisk, ägg och baljväxter. 
Undvik mat (och dryck) som du blir trött, däst och sömnig av, drick små mängder alkohol och kaffe helst bara 1-2 ggr/dag. 
Mer kokt än stekt mat. Mildare och skonsammare tillagning. 

Mat som det är någon mening med. Mat som håller dig ung länge. 


Här kommer ett bra recept på sådan mat!
Recepet kommer ur boken 8/800, som du kan beställa på Adlibris, följ länken här:

 
  Lammgryta med bönor
Jag gillar lammgryta för att den inte behöver så lång tid på sig för att bli mör och färdigkokt. Här tillsammans med mustiga smaker från tomat, paprika, lök, vitlök och bönor.
Här kan man med fördel variera smakerna med både de nyttiga kryddorna gurkmeja, spiskummin eller curry beroende åt vilket smakhåll man är på väg. Här har jag valt basilika på slutet så smakerna får bli medelhav denna gång.
Servera med sallad gjord på bladspenat, grönkålsblad och surkål!
 

 
1 portion
 
100 g lammbog
1 tomat
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
½ dl kikärtor
½ dl röda bönor
½ liter lantbuljong
1 dl krossade tomater
200 g strimlad vitkål eller spetskål
färsk basilika
 
Börja med att skala lök, och grovhacka tillsammans med tomat, paprika och vitlök. Lägg i kastrull tillsammans med lambog och lantbuljong och krosssade tomater. Låt alltsammans koka på svag värme i 1 timme. Lägg i kikärtor och röda bönor efter halva tiden. Smaka av grytan med salt och peppar.
Buljongkoka den strimlade kålen, låt sedan rinna av och lägg i botten på formen. Täck med lammgrytan och toppa med färsk basilika, flingsalt och nymald svartpeppar.
 









 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv