Screenshot 2017-12-01 10.40.33

80 recept, det närmar sig....

onsdag 10 maj, i solen vid köksbordet

Det där med relationer är spännande. 
När man minst anar det eller är beredd på det. 
Plötsligt så är det bara det. 
En ynnest och en gåva, om du frågar mig. Att få känna.

Fast det var ju inte vad bloggen skulle handla om idag. 
Relationer alltså. Utan om hur det går till att göra en ny kokbok. Jag tillhör en konstig sort har jag förstått. Det är iaf vad förlag och bokmänniskor säger. Behöver inte vara sant, med andra ord. 
De flesta som börjar med en bok och har ett stort antal recept framför sig brukar åka till studion med färdiga recept och sedan laga upp dem i studioköket och sedan förevigar fotografen  maträtten och sedan kastas den ut. Sorry, to say men väldigt lite fotomat går att äta, mest för att man pillat och plockat så mycket med den under tiden. Det blir liksom inte så fräscht efteråt.
Nåväl, jag jobbar på ett annorlunda sätt.
Jag har en idé om vad jag ska göra idag. Dvs om vi ska plåta 80 recept så börjar jag med att dela upp dem i grupper. 10 sallader, 10 soppor, 10 kött, 10 fisk osv.. ja, du fattar.
Sedan åker jag iväg och handlar på en stor ICA butik som har ett stort sortiment. Då handlar jag sådant som jag tror att 10 sallader kan innehålla. 
Sedan börjar jag skapa. Jag lagar helt enkelt upp 10 rätter av den maten jag har köpt, är sugen på just då, och får inspiration av, av råvarorna.
Sedan skriver jag recepten i efterhand. 
Like bakvänt, jo jag fattar det. Men på detta vis har det blvivit 29 kokböcker och nu snart start på nr 30 (!). 
Hade någon sagt det till mig för 30 år sedan så hade jag skrattat högt!
Ungefär som när Abbe Bonnier ringde mig när jag var matskribent på Expressen och frågade om jag ville göra en kokbok för dem.
- Du är död sa jag och slängde på luren. (jag visste inte att det fanns en Abbe junior, inte alls död, det minsta lilla) 
Han ringde upp en gång till och försökte förklara vem han var och verkligen inte alls död. Det gick inte bättre andra gången. 
- Då är du Bosse Parnevik (känd komiker och imitatör på den tiden), och så slängde jag på luren igen.
Tredje gången gillt så gick jag med på att ses. 
Det blev min första bok, Schücks sommarmat. Med sagolika bilder av Albert Håkansson och illustrationer av den überbegåvade formgivaren Birgitta Watz.
Den har tills idag sålt i osannolika 200.000 ex och blev Månadens bok.
Så bra har det inte gått för resten av böckerna får man då tyvärr meddela. 
Men roligt hart det varit hela tiden. 

IRECEPT!
Idag blir det recept på supergoda fishcakes, dvs laxburgare! Ni bad om mer fisk, så here goes...


Laxfärsbiffar på zucchinibädd med tomatsås
Det här är kanske en av de godaste tomatsåser jag någonsin gjort, det slår faktiskt det mesta jag har kokat tidigare. Det är faktiskt baka kokt tomatjuice med lite tomater och paprika. Det är allt! Så gott!

 
1 portion
 
100 g laxfilé
en näve färsk bladspenat
ett par kvistar färsk basilika
2-3 stora skivor zucchini
1 dl tomatjuice
1 tomat
½ röd paprika
1 tsk olivolja
salt, peppar
till servering, färsk bladspenat och basilika
 
Skär laxen i kuber och stavmixa/kör i matberedare till grov färs tillsammans med bladspenat och färsk basilika. Fös ihop färsen försiktigt så lax och spenat inte riktigt blandar sig. Det blir snyggt när man steker laxen.
Koka under tiden upp tomatjuice och låt det koka i ett par minuter innan du lägger i tärnad färsk tomat och röd paprika. Låt alltsammans koka i 3-4 minuter och mixa sedan såsen slät med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av om det behövs, med oftast är den lätt nedkokta juicen så smakrik att det inte ens behövs salt och peppar.
Hetta upp oljan försiktigt i en non stick panna och stek dem tillsammans med zucchiniskivorna ett par minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Lägg upp laxen på färsk bladspenat och zucchiniskivor.  Toppa med tomatsås och basilika, grovmald svartpeppar och en nypa flingsalt.
320 kcal 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-