Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Nämen, svälter du inte på 800 kcal, det skulle jag aldrig klara mig på!

fredag 28 april
Det måste vara den vanligaste frågan jag får.
-800 kcal, det skulle jag aldrig klara, svälter du inte då?
Nä, inte speciellt mycket faktiskt....
Titta på bilden. Ser jag ut att svälta?

Den tallriken du ser på bilden innehåller bladspenat, en morot, en stor champinjon, ett helt ägg, en halv avokado, 1 msk syrade bönor, surkål, kimchi, sugarsnaps, och den ligger på ca 350 kcal. Ganska "dyrt med andra ord, och det är bönorna, ägg och avokado som gör att det drar iväg lite. 
Men du kan ju enkelt äta två lika stora måltider som dessa,  per dag och fortfarande ha en hundring till godo för dryck. 
Inte så värst mycket svält med andra ord. 
(till middag igår åt jag en kycklingfilé och sallad, jag var ute på krogen med en väninna, och det gick nog lös på 250 kcal, så det fanns t o m plats över för ett glas rött vin, 120 kcal) 
Eller så dricker man som på bilden, ett glas med råpressad lingon och rödbeta, för att ytterligare "näringstäta" måltiden, dvs säkerställa mitt maximala intag av bra näringsämnen.
Handen på hjärtat, vad åt du till lunch och middag igår?

Varför denna oro? Vad är det som gör människan så orolig för att inte bli mätt? Vad är det som är så skrämmande med den tanken?
Ja, vi vet ju att kroppen bara ställer en fråga till oss som individer, och den frågan lyder - Kommer jag att överleva? Det är en existensiell fråga, och handlar om människans inneboende rädsla för att att inte överleva, inte kunna förse vår egen kropp med det bränsle vi behöver för att överleva. 
Helt befogad fråga, med andra ord. För utan den signalen, svaret, så kommer kroppen gå in i ett svältläge för att skydda oss,hålla oss vid liv.  ifall tredje värdskriget skulle brytit ut, eller vi möjligen sitter inlåsta i en källare...
Vårt jobb handlar därför om att med lugn och trygg röst tala om för vår kropp att vi förser den med adekvat bränsle och den sätter lugnad av det beskedet igång med att förbränna det bränsle jag har givit den. En trygg kropp som vet att den får nytt bränsle regelbundet, tillåter sig att förbränna och använda sig av bränslet/maten istället för att lagra den.
Hänger du med?
Det är därför det är så himla viktigt att äta näringstätt när man ligger på 800 kcal,  det vill säga, signalera till kroppen att det kommer mycket mat, (fast av rätt sort) och allt är lugnt.  och det kommer mera, regelbundet. 
Och det vi då pratar om är mycket grönsaker, massor av grönsaker faktiskt. Mat  som vi blir mätta av, mat som ger oss massor av energi att hålla igång, mat som ger oss mycket fibrer som håller magen igång, livsviktigt. Till dessa grönsaker lägger vi en daglig proteinkälla, kroppens byggstenar, i form av ägg, bönor, kött, fisk. 
Till sist behöver vi fett, bra fett som gör att hjärnan fungerar optimalt. Gärna tillskott av essensiella fettsyror iform av Omega 3, en skvätt kokosolja och en skvätt olivolja varje dag. Gärna en avokado per dag.
Är det någon som fortfarande tror att jag och de som äter Mosley och 8/800 kcal per dag, att vi svälter?
Nä, jag trodde inte det. 

Imorgon drar lilla mamma, jag, Amelia Adamo, halva "Lets dance, discodrottningen Madeleine Månsson och 120 härliga kvinnor och M-magasinläsare på "hopp och skutt" resa till Mallorca!
Hasta la vista, jag hör av mig!!!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-