Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Efter åtta veckor på 8/800. Hur hanterar jag ett "sug"? Tips på mellis och annat nyttigt  att "snacka på".

9 veckor med 800 kcal

Nu börjar det komma frågor på Mosleys 8/800 metod och det tycker jag är väldigt roligt!
Har du också frågor eller funderingar så mejla mig gärna på cathrine@schuck.se så tar jag upp din fråga här i bloggen. 


Frågan om sug får jag ofta. 
Vi blir ju som bekant väldigt sällan sugna på en rå morot eller en näve suparsnaps...tråkigt nog.
Ett sug handlar så gott som alltid om kroppen som skriker efter sötsaker, choklad, ostbågar men också självklart pizza och sushi. (Sushi innehåller ju så mycket socker att det nästan får räknas som efterrrätt, typ ris a la malta). 
Sug uppstår av tre olika orsaker. 
1. Hunger. Du har helt enkelt inte gett kroppen mat vid regelbunda tider och den är därför hungrig/törstig/trött. I det läget ber den sällan om något nyttigt, för den vill ha en snabb kolhydrat som gör den pigg och mätt. Fort. Det är därför otroligt viktigt att se till att inte missa sina måltider. Och gärna ha med sig något vettigt i väskan eller till hands för att stoppa suget. Som ägg eller grönsaker. På ställen som Urban Deli hittar man numera små byttor med grönsaker som är perfekta att ha att "snacka på" när man blir sugen på något framåt eftermiddagen...
2. Lågt blodsocker. Om man äter något som innehåller ris, pasta, bröd, potatis eller sött så reagerar ju kroppen med att producera en större mängd insulin för att sänka det höga blodsocker du fått av den högglykemiska mat/dryck du ätit. Vad som händer i kroppen är ju att efter nästan exakt två timmar så dippar ju blodsockret efter att ha fått god hjälp av insulinet att sänka det. Ju högre mängd blodsockerhöjade desto större är dippen. Vilket med andra ord betyder att om du ätit högglykemiskt till frukost (läs fralla med marmelad och fruktyoghurt så blir du väldigt sötsugen till 10-fikat. Eller 15-fikat efter en lunch på sushi, bröd, pasta osv. 
Tricket för att undvika den sortens sug är att äta frukost/lunch/middag med mindre mängd kolhydrater för att behålla låga, flacka blodsockerkurvor istället för berg och dal baneliknande kurvor med omväxlande högt och lågt blodsocker under dagen. 
3. Känslosug.  Vi äter på känslor. Sorg, besvikelse, oro, ångest, uttråkning, glädje... you name it, vi äter på dem.
Här gäller det att inte reagera med reptilhjärnan och påbörja en bestraffning eller skam/skuld schema utan istället nyfiken ställa sig frågan, vad var det som hände här då? Vad kände jag som gjorde att jag åt? Hur mådde jag, vad hände, hur tänkte jag, vem gjorde mig ledsen, varför var jag uttråkad?
Och framför allt, blev situationen bättre av att äta på känslan? Försvann den? 
Detta kräver att man börjar skriva ned situationerna och försöker göra ett beteendeschema och se hur just mina ätmönster ser ut, och hur jag nästa gång det händer kan göra en medveten beteendeförändring, till det bättre. 
Lättare sagt än gjort, men det går faktiskt att förändra. 

Skulle det vara hunger som är spöket så är det bästa att ha något nyttigt till hands, här kommer några förslag på bra mellis och tilltugg. 

 5 bra tips på sånt som ökar mättnadskänslan/tips på snacks/kalorisnål dryck
 
1. En portion av misosoppa/sockerfri lantbuljong med en näve färska/frysta grönsaker. Ha färdig i termos och häll på kokande vatten när du vill ha en snabbsoppa.  50 kcal
 
2. 100 g keso, 1 tärnad tomat, 5 cm färsk gurka tärnad, en näve finhackad persilja, lite citronsaft, salt och peppar. Blanda och förvara svalt. 90 kcal
 
3. En zippåse med färska grönsaker. 100 g var av gurka i stavar, blomkål i buketter, cocktailtomater, morötter i stavar. 109 kcal
 
4. Fika med kompisarna? Hårdkokt ägg 88 kcal finns att köpa överallt.
 
5. 1 dl naturell yoghurt och 1 dl färska eller frysta bär 90 kcal
 
 
  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-