Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Det här händer efter åtta veckor med Mosley och 800 kcal och så här går du vidare!

8 veckor. tjoho! 
Är fortfarande så jäkla stolt över att ha klarat dessa åtta veckor och mått så bra hela tiden. 
Glad att kunnt träna och glad att blivit av med 5 extra kilon som jag inte behövde och på köpet fått en kropp som jag inte sett på 20 år! 

(totalt en viktförlust på 8 kg, precis som planerat, men format om kroppen med muskler istället för fett och muskler är tyngre än fett)

Men hur går man nu vidare, behåller denna viktminskning och behåller denna otroliga hälsoeffekt?
 

Ge din ämnesomsättning en kickstart med hjälp av periodisk fasta, sk 5/2 
.Att dra ned på veckointaget av näring genom korttidsfasta blev populärt, genom TV-programmet Vetenskapens värld och inslaget med den engelske journalisten och författaren Michel Mosely.
Att äta och kortidsfasta har varit ett känt faktum i träningsvärlden under många år, eftersom det finns mängder av hälsoeffekter med en kalorikreduktion under kortare perioder. Det frigör tillväxthormoner som håller igång din ämnesomsättning samtidigt som du inte förlorar i muskelmassa, utan skyndar på den muskelbyggande processen.

Även kloke läkaren Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn.se, rekommenderar denna metod
.Metoden kallas 5/2, vilket innebär att du äter som vanligt i 5 dagar, helst en Medelhavskost (mer om det imorgon)  och fastar under två dagar. Under dina två fastedagar, som bör ligga separata, kan du äta/dricka upp till 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män.
Många väljer då att lägga sina kcal på frukost och lunch och dricker sedan bara vatten och te fram till nästa dag.   
 
Kroppen fungerar ungefär som en bil. Om vi hela tiden tankar bilen med bränsle kommer tanken aldrig bli tom. Eftersom en av kroppens bränslekällor är fett så kommer den vilja lagra det som blir över i tanken om vi hela tiden fyller på den. Slutar vi att tanka bilen med bränsle kommer vi successivt få mindre bränsle i tanken och till sist få slut på bränsle helt.
Tittar vi på oss människor i vårt ursprung så var vi som bekant jägare. Det är troligt att vi inte kunde äta 5-6 mål mat om dagen och kanske inte ens varenda dag. När vi dock fick äta så är det rimligt att kroppen behöver ett sätt att kunna lagra fetter och sedan kunna omvandla fetter till energi när vi inte hade tillgång till detta.
Det är det som händer när du regelbundet använder dig av periodisk fasta. Du får kroppen att använda dina fettdepåer som energi källa istället för att lagra fett.
Ur ett hälsoperspektiv är väldigt intressant att periodisk fasta sänker dina insulinnivåer.  När insulinnivåerna är höga fokuserar sig kroppen på att lagra näring och fokuserar sig därför inte på frigörandet av det lagrade fettet.  Insulin är dessutom det hormon som anses vara vårt åldershormon, och genom  att hålla dessa nivåer nere, så håller vi oss unga längre.
Jag kan personligen bara säga att för mig och mina klienter så fungerar den periodiska fastan utmärkt och jag känner mig piggare och äter dessutom mindre de andra dagarna i veckan, vilket också leder till en viktreglering.
Det går utmärkt att de övriga fem dagarna följa den kost man trivs bäst med, och blir glad av att äta.
Nåja, i moderation...

PLUS
Det finns inga hälsorisker med att dra ned på kalorierna under 1-2 dagar i veckan, så länge du äter normalt under de övriga 5 dagarna. De flesta som har prövat denna metod mår bättre, blir piggare, får bättre värden och går långsamt ned i vikt. 
 
MINUS
Du hinner oftast inte få någon abstinens under denna korta fasta, vilket gör att du slipper frysa, få huvudvärk och må dåligt. Du kan känna dig lite yr eller trött på kvällen, men de flesta klarar utmärkt att träna även under dessa dagar.
Man kan bli lite gnällig om man inte ätit på hela dagen. Lägg då fokus på en lättare middag på kvällen med kokta grönsaker och lite kycklingkött tillsammans med buljongen.
 
 
Kycklingbuljong
Hemkokt buljong är både nyttigt och väldigt gott. Ät själva buljongen under de dagar som du fastar och sedan använder du köttet och gör en god curry eller citronsås och serverar med ris och grönsaker.
 

1 hel kyckling (min var på 1,3 kg)
2 morötter, slantade
2 stjälkselleri, i bitar
2 gula lökar, grovhackade
½ purjolök, i strimlor
en bunt persiljestjälkar
1 msk salt
1 tsk vitpepparkorn, lägg dem i en tekula så har du dem samlade
1 lagerblad
en skvätt vinäger
 
Skölj kycklingen noga. Lägg den i en stor gryta och häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma bort det som flyter upp. Lägg i grönsakerna och låt sjuda på låg värme ca 1- 1,5 timma. Vänd kycklingen efter halva tiden. Kycklingen är färdig när köttet lossnar från benen och köttsaften inte har rosa inslag (kör in en provsticka i tjockaste delen)
Plocka upp kycklingen, ta ur allt kött (dela i bitar och ställ i kylen) och släng resten i grytan igen. Låt sjuda så länge du orkar, flera timmar gärna.
Sila buljongen, gärna genom silduk eller blöt kökshandduk. Häll buljongen i en ren gryta och kyl den ev snabbt så du kan ta bort det feta som lägger sig överst.
 
Hälsodrink
Mixa nässelpulver (hälsokosten) med blåbär och limejuice. Det är en riktig hälsobomb som verkar både utrensande och ger dig massor av antioxidanter.
 

1 glas
 
2 dl vatten/kokosvatten/rödbetsjuice
1 msk saft av citron eller lime
2 msk frysta blåbär
1 msk nässelpulver
en näve färsk bladspenat
en bit gurkmeja, en bit riven färsk ingefära
1 msk surkål
 
Mixa alltsammans. Låt det gärna stå och svälla en stund så blir drycken tjockare.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-