Screenshot 2017-12-01 10.40.33

Vad är 8/800 (eller svar på frågan, blir jag mätt?)

soppa soppa

tisdagmorgon, kl 06:13, i sängen, med kaffe. 
Fortfarande med indisk tid i kroppen, dvs tidiga kvällar och tidiga mornar. inget bekymmer.
 

Tidskillnaden på 4,5 timmar sitter fortfarande kvar i kroppen, men det stör mig inte. Jag gillar att somna tidigt och vakna tidigt. 
Igår fick jag frågan om vad 8/800 betyder och de nya böckerna handlar om. Så det handlar bloggen om idag.


Bra fråga, eftersom man lätt blir hemmablind i sitt eget lilla hörn av världen och tycker att alla borde väl veta vad man pysslar med vid det här laget. Så klar man inte gör. 

För ett år sedan, lite drygt så läste jag den engelske läkaren Michael Mosleys bok om Blodsockerkoll. Den handlar om att på ett mycket effektivt sätt  genom kosten, sänka sitt blodsocker, sitt blodtryck och sitt kolesterol samt minska på det väldigt skadliga vicerala fettet, det vill säga det inre "osynliga" fettet som ligger runt de inre organen i kroppen och faktiskt är det farligaste fettet för oss. 

Han menar på att genom att sänka fettintaget och lägga om kosten till 800 kcal om dagen i 8 veckor och sedan efteråt äta en mer medelhavsinspirerad kost med inslag av hans tidigare metod, 5/2, så får man en mängd hälsoeffekter. 
En av dem är en minskad vikt. 

På åtta veckor går alla människor ned ca 8-12 kg. Man dalar i lagom takt med ca 1 kg i veckan och förutsatt att man efter de åtta veckorna fortsätter att äta sunt så behåller man den nya vikten och förblir viktstabil. 
Jag testade jag att fortsätta att äta 800 under ytterligare 8 veckor för att se om det gör någon skillnad. För mig gjorde det inte det, men jag väger nu 67-68 kg till mina 178 cm och ska inte gå ned mer i vikt och är nu viktstabil sedan i mars. 
När jag läste Michael Mosleys bok blir jag väldigt inspirerad och bestämde mig för att börja jobba med hans metod. Jag såg också tidigt att hans engelska recept är inte lika bra som hans metod och då var det enkelt för mig att börja göra egna kokböcker, i samarbete med Expressen. 
Det är jag idag ensam om att få göra, med ett medgivande från England och Mosley själv. 
Jag kallar denna metod för 8/800.

Den frågan jag alltid får är blir jag mätt?
Det är en existensiell fråga, det vill säga en fråga huruvida jag kommer att överleva, och det är den enda frågan vi alltid ställer oss, från det att vi kom till världen och började gallhojta just den frågan! Kommer jag att överleva????
Tricket och hemligheten bakom denna kost är att äta massor av grönsaker, och då menar jag verkligen massor av grönsaker! Massor av grönsaker som håller dig mätt hela tiden. 

Mätt blir du helt säkert. En 8/800 frukost innehåller gärna ett ägg och någon form av grönsakssmoothie. Då landar man tryggt och säkert på ca 150 kcal för en frukost och blir mätt och trygg fram till lunch. Vill man snacka på lite morötter och minitomater på förmiddagen så är det ju inget bekymmer. 
Lunchen som man ofta äter ute får bli en stor sallad, gärna även där med ett kokt ägg, jag brukar beställa en stor räksallad utan dressing, det blir supergott med räkor, ägg och grönsaker. 
Äter du på krogen så funkar det ju alltid att beställa kokt fisk och grönsaker, råa eller kokta, sådant finns ju överallt. 
Har du hushållat under dagen med dina 800 kcal så kan en middag bestå av en riktigt matig soppa/gryta med en buljongbas och massor av grönsaker, färska örtkryddor, kokt kyckling, torsk, räkor eller vad du nu gillar och har hemma. 
På kvällen brukar jag ta en bytta hummus och ett par morötter och ha som kvällsgodis tillsammans med te, kokosvatten eller tomatjuice.
Vill du dricka kaffe, vin eller annat under denna period, inga problem. Det enda man bör tänka på är dock att vinet blir "dyrt", och man blir snabbt full, då man äter mindre fett, så ett glas brukar räcka för de flesta. :-)

Jag brukar rekommendera att under denna period även undvika mejeriprodukter för att få till en så hälsosam period som möjligt. De flesta av mina klienter upplever då en betydligt lugnare mage när man utesluter mejeri tillsammans med ris, pasta, bröd, potatis och socker (frukt). 
En lugn platt mage blir till sist nästan vanebildande och lusten att gå tillbaka till en kost där magen blir tjock, svullen, bullrig och gasig känns inte så lockande längre. 

Tanken är ju liksom att denna nya kost ska bli en livsstil som ska vara enklare och lättare att leva efter, då hälsoeffekterna är så otroligt stora, och så väldigt tydliga. 
Lägre blodsocker, dvs mindre insulinpåslag, lägre blodtryck, lägre blodfetter och framför allt en smidigare och starkare kropp som får tillbaka sin styrka och smidighet när den har ett nytt och mindre format. 

Så, svaret på din fråga, om du blir mätt. Ja, det blir du. 
(glad blir du liksom på köpet!) 
Och kär i din nya hälsa och din nya kropp.

Vill du hänga med på min kurs som startar nästa vecka så finns det plats kvar. Vill du köra den via Skype eller telefon/FaceTime, så går det lika bra!
Kontakta mig här
Vi ses!
Cathrine


recept nedan!

1.   Burksoppa med nudlar och grönsaker
Det fina med burksoppa är att man kan ta med den till jobbet, man kan förbereda den i god tid och det är helt enkelt intelligent snabbmat när det är som bäst.
Tricket är här att packa burken smart. Bottna med nudlar, fortsätta med bladspenat, sedan fint strimlade grönsaker som med fördel kan vara köpta färdigstrimlade/hackad i påse, för att avsluta med böngroddar på toppen.
Nudlarna kallas för shiratake eller sk konjaksnudlar och säljs i mjuka påsar. Bara att spola av och värma.
Sedan är det bara att hälla på en smakrik buljong med doft av vitlök och färsk ingefära, låta det hela stå och dra ett par minuter och sedan mumsa i sig innehållet i burken. Soppa på burk, helt enkelt.

 
1 portion
 
2–3 dl buljong, gärna lantbuljong eller god hönsbuljong
1 dl avrunna nudlar
1 näve bladspenat
1 näve finskuren morot eller annan hårdare grönsak
1 näve böngroddar
till topping, böngroddar, rödkål, koriander
till smaksättning, pressad vitlök, riven färsk ingefära, finhackad chili, lime eller citronjuice, färsk koriander
 
Börja med att packa burken med väl avrunna nudlar i botten, fortsätt sedan med bladspenat, låt nästa lager vara strimlade morötter och sist böngroddar. Koka upp buljongen och smaka av med vitlök, chili, riven färsk ingefära, limejuice och koriander. Smaka av och slå den hela buljongen över innehållet i burken. Låt stå ett par minuter och njut sedan av den godaste av alla soppor.
 
140 kcal








 








 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv